Handling sätter kraften i rörelse -röd rosett för #backoffplease

Anna tog en chipspåse

En röd rosett för att visa att riskgrupp och deras anhöriga behöver lite extra utrymme just nu. I köer, på trottoaren eller kanske på bussen. Så vi startar kampanjen #backoffplease, en röd rosett att fästa på kappan, rocken eller jackan. För att du enkelt ska se att vi behöver den där extra metern just nu. Röd för kärleken och för STOPP! och gjord av det du har hemma.

Ring en vän är bästa tipset!

När jag har hjärnspret i huvudet så brukar jag ringa till några av mina vänner. Det blir en del gnäll, skratt och ganska mycket ärlighet i de samtalen. Ensam är aldrig stark och det är ännu tydligare i Coronatider. Jag är riskgrupp för bröstcancern tog en stor del av mitt immunsystem.  Så jag har kontoret i skogen, på altanen och hemma vid köksbordet. Och jag lämnar grejer på trottoarer till folk som jag vet är lika som jag och behöver space.

I fredags ringde jag Ulla-Lisa Thordén och vi kom att prata om just detta, utrymme. Att ge varandra den där 1,5 metern som Agnes Wold pratar så klokt om. När jag står ute vid take-awayfiket och köar så står det ofta folk väldigt nära. Då vänder jag mig om och förklarar, men får ofta en suck tillbaka. Vissa dagar tar jag det med en axelryckning, andra dagar kan jag känna att jag blir så jävla less på att folk inte fattar. Då vänder jag mig om och säger, okej, jag försöker bara se till att jag belastar sjukvården så lite det bara går genom att hålla mig frisk. Så att du eller din familj kan få den respirator ni behöver när det är nödvändigt.

Eller om jag är riktigt på hugget så säger jag typ samma, men att jag försöker hålla mig frisk för att mina vänners cancersjuka barn ska få de resurser de behöver. För precis så är det. Ju längre jag är frisk ju bättre kommer vårdens hjältar ikapp.

Riskgrupper ska stanna hemma

Men är du riskgrupp så ska du ju vara hemma sa min mamma strängt.

Jo jag håller mig hemma, går på promenader för att lugna kropp och själ och kör möten med avstånd eller digitalt.  Men det finns många som av olika skäl faktiskt inte riktigt kan vara stanna hemma, fast de är riskgrupp eller nästan. Sen har vi alla dom som hjälper oss, de kan också behöva lite avstånd. Så kan de fortsätta hjälpa oss. Läs Ulla-Lisas blogg om att mötas och att hålla avstånd här.

Gör din egen rosett eller till en vän

Ulla-Lisa tog ett band från en kasse från fina affären

En rosett i rött av vilket material som helst som du har hemma. Band, virka, papperslöjda eller sy nått att fästa så det syns att du vill ha lite utrymme. Rosett kan alla och det går att göra av vad som helst. Bara fantasin sätter gränserna.  Dessutom är det lugnande att skapa, det visar forskningen och det ser vi hela tiden när vi har workshops. Så detta är återbruk med ett högt värde, där alla kan vara med.

Visa din rosett och inspirera fler, använd #backoffplease

Handling sätter kraften i rörelse, det tror jag på. Eller lite mer direkt, göra slår alltid snacka! Det kommer att bli jättekul att se vilka rosetter som dyker upp i de digitala flödena. Tagga med #backoffplease så hittar vi varandras rosetter snabbt.

Ta hand om dig och de dina, tvätta händerna och #backoffplease!

//Liselotte Norén

Men har du inga rosetter att sälja då? Nej, det här är en kampanj för att skapa nått av sånt vi redan har och som har ett värde och gör livet lite enklare just nu.

Vill du handla platta påskägg så finns dom såklart i webshopen. www.shop.refo.nu Ett annat sätt att muntra upp personer du inte kan träffa just nu.

 


Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *