Vad händer med kläderna?

[av_one_full first]
[av_heading heading=’Vad händer med kläderna?’ tag=’h1′ style=’blockquote modern-quote modern-centered’ size=” subheading_active=’subheading_below’ subheading_size=’15’ padding=’10’ color=” custom_font=”]
Det som ser ut som ett återvinningssystem för kläder och textilier är så mycket mer.
Det är en metod för att skapa fler arbetstillfällen lokalt, utbilda och dela tyst kunskap till andra så att fler kan bli bidragsoberoende och göra det dom drömmer om.
I allt vi gör och genom att sätta samman grupper smart, jobbar vi alltid med att öka integrationen och lära känna fler så att man ökar och bygger sitt nätverk. Tanken är också genom att lära ut det man kan till någon så lär man sig själv mycket samtidigt på ett praktiskt, konkret och handgripligt sätt.
[/av_heading]
[/av_one_full]

[av_three_fifth first]

[av_heading tag=’h3′ padding=’10’ heading=’Insamling’ color=” style=’blockquote modern-quote’ custom_font=” size=” subheading_active=” subheading_size=’15’ custom_class=”][/av_heading]

[av_textblock size=” font_color=” color=”]
Material du och andra skänker till refo kan lämnas på kontoret på Kungsholms Strand 175. Ring 070 441 18 68 eller mailar info@refo.nu så att du vet att vi är på plats.

Vi tar gärna emot: Kläder, smycken, väskor, skor, tyg, spets som är rent och kan användas för att göra nya saker. Varje vecka gör vi efterlysningar på saker som vi just då behöver. Enklast hittar du dem på Facebook under @refoproject.

Refo-sommarkampanj -Sergio i lagret
[/av_textblock]

[/av_three_fifth][av_two_fifth min_height=” vertical_alignment=” space=” custom_margin=” margin=’0px’ padding=’0px’ border=” border_color=” radius=’0px’ background_color=” src=” background_position=’top left’ background_repeat=’no-repeat’ animation=” mobile_display=”]
[av_heading tag=’h3′ padding=’10’ heading=’Sortering’ color=” style=’blockquote modern-quote’ custom_font=” size=” subheading_active=” subheading_size=’15’ custom_class=”][/av_heading]

[av_textblock size=” font_color=” color=”]
Allting sorteras för att hamna på rätt plats, antingen till Design och Remake eller till refo-paket.

Att sortera materialet, hitta plats för det i lagret och transportera det dit det ska är ett bra första jobb för någon. Vi jobbar tillsammans i grupper som vi sätter ihop för att lära sig jobba, träna språk, öka materialkännedom och bygga nätverk.

Genom att leverera saker så lär man sig hitta runt i stan, måste kunna presentera både sig själv och refo och får en ökad kännedom om dem som jobbar i refo. Samtidigt som man får en viktig rad på sitt CV och en personlig referens som kan vara avgörande när man söker andra jobb.

Att handleda och visa andra är en fantastisk möjlighet att växa som person och vi hjälps åt att tänka i trappsteg så att alla får nya utmaningar att jobba med beroende på hur långt man kommit i sin egen utveckling.
[/av_textblock]
[/av_two_fifth]

[av_hr class=’default’ height=’50’ shadow=’no-shadow’ position=’center’ custom_border=’av-border-thin’ custom_width=’50px’ custom_border_color=” custom_margin_top=’30px’ custom_margin_bottom=’30px’ icon_select=’yes’ custom_icon_color=” icon=’ue808′]

[av_one_third first]
[av_heading tag=’h3′ padding=’10’ heading=’Design och remake’ color=” style=’blockquote modern-quote’ custom_font=” size=” subheading_active=” subheading_size=’15’ custom_class=”][/av_heading]

[av_textblock size=” font_color=” color=”]
Våra duktiga designers och remakare syr om och gör nytt av gammalt. Det kan bli kläder, smycken, hundsaker, necessärer, väskor, ja nästan vad som helst. När du köper ett refo-plagg bidrar du till att minska miljöbelastningen och du får något som är helt unikt. Att ha en refo-produkt är så mycket mer än ett miljömedvetet val, det är en del i att utveckla arbetsmarknaden.

I våra nätverk finns det många hantverksskickliga personer som gärna delar med sig av det dom kan. Vi tar in praktikanter och personer som arbetstränar i mån av plats och letar efter fler att samproducera med.

Vi väljer ordet samproducera eftersom vi tycker att det är vassare och mer på riktigt än att samverka och samarbeta. Att samproducera är att göra på riktigt, tillsammans, och det är ett snabbt sätt att lära sig massor på och samtidigt ha kul. Läs Liselotte Norén blogg om det här.
[/av_textblock]
[/av_one_third]

[av_one_third min_height=” vertical_alignment=” space=” custom_margin=” margin=’0px’ padding=’0px’ border=” border_color=” radius=’0px’ background_color=” src=” background_position=’top left’ background_repeat=’no-repeat’ animation=” mobile_display=”]
[av_heading tag=’h3′ padding=’10’ heading=’Refo-paket’ color=” style=’blockquote modern-quote’ custom_font=” size=” subheading_active=” subheading_size=’15’ custom_class=”][/av_heading]

[av_textblock size=” font_color=” color=”]
Med ett refo-paket ger du ett barn ett ”kit” med 10-12 plagg, strumpor och ett par skor om det finns i någorlunda rätt storlek. Vi gör paket från nyfödda till tonårsbarn. Våra paket distribueras av personer som ingår i vårt nätverk. På så sätt vet vi att paketen kommer till dem som behöver dem bäst.

Genom ett refo-paket med kläder så ger vi fler barn och tonåringar möjlighet att delta i skol-och fritidsaktiviteter på ett bra sätt. Varma barn lär sig mer vet vi och att som nyanländ få ett paket med kläder som gör att man enklare passar in och kanske kan träna det man gjorde tidigare är ett bra sätt att snabbt lära sig både språk och hitta rätt i ett nytt sammanhang. Vill du läsa mer om refo-paketen så hittar du det här.

Ibland gör vi också speciella insamlingar för att hjälpa till med något konkret som skulle lösas. Via vårt nätverk av lärare fick vi veta att många nyanlända barn inte kunde simma och då de saknade badkläder kunde de inte vara med på skolsimmet utan valde att vara ”sjuka” då. Att vara ute och ofta vid en av våra många sjöar, är ett vanligt sätt att umgås och viktigt både ur säkerhets- och integrationssynpunkt. Vi gjorde en insamling via Spårvägens Simförening och fick in 300 baddräkter som vi kunde dela ut till behövande.
[/av_textblock]
[/av_one_third]

[av_one_third min_height=” vertical_alignment=” space=” custom_margin=” margin=’0px’ padding=’0px’ border=” border_color=” radius=’0px’ background_color=” src=” background_position=’top left’ background_repeat=’no-repeat’ animation=” mobile_display=”]
[av_heading tag=’h3′ padding=’10’ heading=’Event och webshop’ color=” style=’blockquote modern-quote’ custom_font=” size=” subheading_active=” subheading_size=’15’ custom_class=”][/av_heading]

[av_textblock size=” font_color=” color=”]
Det som ges nytt liv säljer vi genom webshopen och vid de event och aktiviteter som vi deltar på. Att vara med på event, workshops och på de möten som vi har är ett fantastiskt sätt att träna sig på att presentera oss, sig själv och det som händer. Vi jobbar alltid med handledning, först övar vi internt, sen bland förberedda personer för att sedan jobba mer och mer i skarpt läge. Det går olika fort för alla och vi har möjlighet att träna och öva tills man är redo. Alla måste öva, det är bara lite olika vad man behöver öva på. En del hos oss över på att sy, några över affärsmässighet och prissättning, andra över produktfotografering och alla övar vi sälj, marknadsföring och att väga på ett hållbart sätt, både som företag och som personer.

Vi tänker också att vi ska finnas där du hittar oss lätt, så vi fortsätter med pop-upshops, att finnas med våra saker på gröna galgar bland andra och att se till att det finns bra alternativ när du ändå handlar.

Här sluts cirkeln när du köper och gör att vårt arbete för miljön och nya jobb blir möjlig. Vårt kretslopp ger fler jobb, integration och minskat svinn. Hjälp oss att göra skillnad! Det börjar och slutar alltså med dig!
[/av_textblock]
[/av_one_third]