Må bästa kvinna vinna, vem är din förebild?

Vi tror på förebilder så därför utlyser vi en tävling för att hitta fler som jobbar mot orättvisor.

Det här är tävlingstexten som finns på Instagram hos oss och hos red_recycle_design.

8 mars – en dag för att se orättvisor och hylla de som försöker göra något åt dem. Vinn två halsband med kvinnosymbolen, ett till dig själv och ett till din förebild!

Delta genom att gilla oss  och @red_recycle_design, tagga din förebild på instagram och skriv en motivering före 9/3 kl 19.

Hjälp oss genom att dela och kommentera

Hjälp oss att sprida tävlingen så kommer vi att kunna hitta många bra personer som gör saker vi inte hade en aning om. Det blir spännande att hitta fler som gör bra saker och vem vet kanske kan vi genom att synliggöra förebilder hjälpa till att hitta nya samprojekt.

Internationella kvinnodagen bara för kvinnor?

Den 8 mars är internationella kvinnodagen och jag får ofta frågan om det här med feminist, batikhäxa och varför det är så viktigt. För mig är det fortfarande lite obekvämt att säga att jag är feminist. För det finns så många uppfattningar om hur en sådan är. Skrikig, gapig, rödvinsvänster med håriga ben och armhålor med en tygkasse i högsta hugg? Eller den som alltid ser till att gubbarna får sig en match när de tar sig för mycket sändningstid?

För mig är det snarare det här med att det ska vara rättvist för alla. Vi har olika förutsättningar men det ska liksom fungera på bästa sätt oavsett kön. Där människan med olika preferenser kan välja fritt utan att känna sig obekväm och där hygienfaktorer som lika lön, lika mycket uppmärksamhet, samma frågor vid intervjuer och där barn och deras behov är något som ingår i livet och bara funkar. Pappan hjälper inte till utan gör sin del och mamman är inte suspekt om hon är duktig på sitt jobb samtidigt som hon har barn.

Eller som en liten tjej sa när hon såg feministmärket ”det ser ut som en nyckel”. Ja det är ju precis så det är, en nyckel till en mer rättvis värld tänker jag.

Det är inte jämlikt idag

Kort kan jag bara konstatera att så är det inte idag! Mina barn är både killar och tjejer och det

fungerar inte lika. Tjejer som är starkast på gymmet funkar inte så bra och killar som älskar form och färg har en bit kvar till att kunna röra sig bekvämt bland design, heminredning och färgskalor. Om de inte vill vara Ernst. Mammor som gör karriär får ta mycket skit, läs mer om det i Therese Albrechtssons bra bok ”Dålig mamma eller superkvinna, barn-och-karriar, så klarar du de orimliga kraven.” Jag jobbar varje dag för att göra världen lite mer rättvis, vara en förebild för andra människor och se till att det blir lite bättre. Men så klart kan jag uppfattas som militant feminist för jag tar diskussionerna, visar på alternativa sätt att göra saker och ser till att fler ska kunna bli mer sig själva. Så feminist och humanist kanske?

Så himla glad för att vi är fler i refo som jobbar för ett mer rättvist samhälle. Varje dag hela tiden. Igen och igen. Som är förebilder i stort och smått. Heja alla som jobbar för rättvisa!

Precis just nu insåg jag hur stort det är att jag fick pris av Tillväxtverket som årets förebild 2011, hur coolt är inte det? Det har jag helt glömt att lägga i min skattkista.

//Liselotte Norén

PS Har du sett att koden 8MARS ger dig 20% rabatt på ALLT i fliken feminist under 24 timmar.

 

 

 

 

 

 


Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *