Att elda in det nya året

Hur tänker du kring nyårslöften? Är det upp som en sol och ner som en pannkaka eller skippar du löften helt och hållet. Jag har tips på en egen variant av tradition för det nya året som jag använder både privat och i företaget. Som ett sätt att rensa och samtidigt få perspektiv på det som är gjort. Men kanske framförallt hitta det som kan firas.

Runt runt gick han och muttrade

För många år sedan var jag i ett kloster i Thailand och fick se att en av munkarna hade tänt en ganska stor brasa. Han gick varv på varv runt den och muttrade ilsket. Ibland stannade han, skrev ner något på en lapp och skickade den med en irriterad viftning rakt in i elden. Efter en stund blev han stilla, och sen vände han håll. Men nu med liksom glada hoppsasteg……Förundrad följde jag ceremonin. Den tog en bra stund och när det vart läge så frågade jag honom vad han hade gjort. Jo sa han, ibland måste man rensa undan saker och jag brukar göra det vid den här tiden på året. – men du verkade mycket gladare på andra hållet sa jag? Ja jo, när det är tomt så kan jag fylla på med det som jag verkligen vill ska hända!

En egen variant som rensar

Jag har gjort en egen variant av detta genom att sätta mig med en kopp kaffe vid brasan och fundera på vilka saker jag vill bli av med. Dom skriver jag ner på små lappar, knölar ihop och slänger in i brasan. Väck ska dom! Sen funderar jag på vilka tre saker jag verkligen vill ska hända under det kommande året, skriver ner dem på lappar och skickar in dem också. Med eldens kraft kommer de nu att bli verklighet, skulle en kamrat till mig säga. En annan som jobbar med nudging skulle säga att det är första steget till att göra något sant. Att tänka det, skriva ner det och sen se till att du vet vilka steg du ska ta för att nå dit.

Så vad eldar jag då?

Att ha ett överfyllt lager! Det samlades under året en massa saker på kontoret som liksom inte blev något. Och ni som har ett skräprum vet precis vad som brukar hända. Är det lite stökigt i ett hörn så blir det av sig självt bara mer och fler grejer. Nu har vi röjt, städat och packat ihop saker samtidigt som vi gjorde om på kontoret. Bort med stillastående saker, se till att de kommer ut i cirkulation igen. Det vill säga snurra saker snyggt!

Att skämmas över att vi tar betalt! Våra saker kommer aldrig att kunna konkurrera med produkter från Kina men vi tror på att det finns en ökad efterfrågan på produkter som är snygga, välgjorda och lokalproducerade. Att de är av återvunnet material kommer snart vara en hygienfaktor, inte ett säljargument. Och snart kommer det vara självklart att vi transporterar saker så kort sträcka som det bara går.

Och ja, vi kommer att fortsätta ta betalt för att genomföra våra workshops, för vi är inga pysseltanter! När vi jobbar så skapar vi mötesplatser för att prata hållbarhet och visa konkreta exempel på vad som kan göras på ett annat sätt. Sen sätter vi in saker i ett större sammanhang samtidigt som vi berättar historier. Vi är proffs på att skapa rum för samtal och att sprida kunskap på ett inspirerande sätt. Det tar vi betalt för. För det är ganska få som är lika bra som vi!

Bort med personer som inte ger energi eller som faktiskt inte riktigt vill! 

Först tänkte jag att så kan jag ju inte skriva men nu tog jag mod till mig och skrev så iallafall.

För jag har bestämt mig för att i brasan åker alla de som står vid kanten och kanske inte bidrar ens med ett gilla på Facebook. För vägskälet där vi ska besluta om vi ska göra en omställning till ett mer hållbart samhälle har vi redan passerat tycker jag. Nu handlar det om att hitta vägar som gör att jordens resurser används på bästa möjliga sätt och gärna rättvist fördelat också! Att jobba mer personer som ger energi skapar nya saker, ger kunskap och mycket skratt under tiden!

Hitta ditt sätt att leva mer hållbart och gör det så gott du kan hela tiden varje dag tänker jag.

Så vad eldar du i brasan det här året?

Liselotte Noren

 


Kommentarer

4 svar till ”Att elda in det nya året”

 1. Profilbild för Caroline von Post
  Caroline von Post

  Hej!
  Ja! Så himla bra idé att elda upp det man vill bli av med och samtidigt ge kraft åt det man önskar.
  Gott slut och gott nytt år Liselotte!
  Önskar Caroline

  1. Profilbild för refoproject
   refoproject

   Ja det är en bra grej med eldning! Allt gott! //Liselotte

 2. Profilbild för Rene
  Rene

  Hej Liselott
  Tänk att jag oxå skrev ner saker som jag vill bli av med och slängde i nyårsbrasan. Hade inte läst ditt inlägg förens nu . Ut med skiten och in med Ngt nytt och som ger energi…..själv ska jag umgås med de människor som ger mig ett lugn och kan vara mig själv utan att bli ifrågasatt! Dig håller jag gärna kontakten med . Kram och ha en skönt och skrattigt år// René

  1. Profilbild för refoproject
   refoproject

   Härligt att höra!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *