En god historia om att snurra saker snyggt så här i jul

av

Det var en gång…..

Vi tror på historier och kraften i att berätta dem! Inte bara att våra produkter blir storytelling utan också det vi snurrar vidare till andra. Igår kom Ville från Nema Problema och hämtade julklappar till det firande för nyanlända som händer i morgon. Vi träffades i samband med Järvaveckan och de jobbar också med integration på riktigt.

En kartong kommer lastad

I kartongen låg refo-paket med kläder till små barn som vi satt ihop av sådant som är inlämnat till oss. Och raggsockor som några har stickat av restgarn och skänkt till oss! Och tusen tack alla på pärleventet Beadalong som har givit oss pärlor och smyckesdelar för av dem blev det gör-det- självsatser. Förpackade i snygga cellofanpåsar med en bit garn om! Inuti fanns lappen återvunnet av refo. Vi har också kommit överens om att vi skulle kunna ha en pysselkväll hos Nema Problema. Så vill du hjälpa till så kontakta oss.

Sen fanns de grå collegetröjorna som vi fick från ett profilföretag där kunden inte var nöjd med tjockleken. 150 tröjor som i vanliga fall bara gått till destruktion eftersom de hade logga på sig men som nu återvanns av oss. Några har redan blivit nya tröjor, till #jobbasmart till exempel och några väntar på att vi ska bestämma vad vi ska trycka på dem. Ge oss ditt bästa förslag!

Men alltså cellofan?

Du som till och med har gjort ett startkit för plastbantare? Jo men det här är återvunna påsar från Åsas Fisk i Spånga. Vi brukar prata om hur vi kan göra våra respektive rörelser mer hållbara så därför ringde Åsa till mig för några veckor sedan och frågade om jag kunde använda cellofanpåsar till något bra. Nu passade de perfekt till julklapparna och kommer sedan att gå vidare till Kafe Sjöstugan som vill packa sina ljuvliga biscottis i dem. Känns bra för alla!

 

Massor av spilld tid?

Men tar det inte massor av tid att hålla på med sånt här. Att hitta folk som vill ha grejer, att packa och packa om och att dela ut saker. Det ger ju inga pengar säger folk ibland till mig. De har helt rätt såklart! Det ger inte reda pengar vid en första anblick. Men det ger andra saker som har ett högt värde.

Både för mig som person, företaget och för samhället tänker jag. För mig som person känns det bra att kunna dela med mig av sånt som jag ser att andra vill ha och kan använda. Snurra saker snyggt liksom. Det handlar om att tänka i cirklar och egentligen är det ganska enkelt. Om du ställer frågan, vem kan använda den här nu när jag inte vill ha eller behöver den längre, så är mer sunt förnuft och bra företagande. För företaget är det en vinst för vi har redan gjort omställningen till ett mer hållbart tänk redan när vi startade företaget och har ett fantastiskt nätverk. Hur det kan gå till är en kunskap som jag gärna delar med mig av, för resan har varit både härlig och besvärlig.

Värdet i att vara en del i den cirkulära ekonomin

I mitt snurrande av saker får jag träffa personer som jag lär mig massor av. Hur det funkar i skolan när en är nyanländ, eller att mammor oroar sig på samma sätt oavsett varifrån de kommer. Att hållbarhet ser lite olika ut i olika stadsdelar. För en del handlar det om att kunna köpa mat och för andra att kunna köpa precis det en skulle vilja ha, ekologiskt, utan förpackning eller med hemleverans på cykel? Refo är som ett labb för att hitta hur saker fungerar på riktigt och hur den här omställningen skulle kunna gå till för att vi ska få ett samhälle som är mer klimatsmart och hållbart.

För att ställa om det behöver vi, det kan vi väl alla vara överens om! Under tiden så fortsätter vi att snurra saker och se till att det blir lite bättre i vår närhet. För det är det vi kan påverka själva!

Mat och skratt förenar

Att mat är en enande kraft och det är skrattet också. Att skratta med mig när jag ställer mina frågor om hur det funkar med julen i olika länder och vilka sånger som sjungs. ”Vi firar ju liksom inte jul utan tycker att det är lite kul att se allt pyssel med tomtar på som görs i förskolan”, kan svaret bli. Eller gapskrattet när diskussionen kommer in på julmust och vintermust vid middagsbordet. Då borde ju tomten heta vintergubben i logikens namn, säger svärsonen! Klockrent förslag så nu är det vintergubben som gäller i  vår familj.

Så varje gång du handlar av oss så hjälper du till att samhällsutveckla och att göra världen lite bättre! Länk till webshopen finns här om du vill se vad vi gör av det vi hittar.

//Liselotte Norén

 

 


Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *