#whitemonday för att det behövs en mer cirkulär ekonomi

På måndag den 25e november är det #whitemonday och vi finns på Hornstull Centrum för en Hållbarhetshub för cirkulära aktörer som mellan 10-19 visar upp oss och det vi gör. Kolla facebookeventet nedan.

Jag sitter på en middag häromkvällen och vi pratade om cirkulär ekonomi, #whitemonday och Greta och vilken fantastisk person hon är. ”Bara hon inte far illa själv” var det någon som sa och så är den lätt att tänka för påhoppen är många och fula. Älsk på att hon lyckas reta upp så många mäktiga män.

Gör en Greta

Fast jag tänker också att vad har hon för alternativ? Hon steg upp ur sängen, bestämde sig för att detta med klimatet måste jag göra något åt och satte sig utanför riksdagshuset. Varje fredag. Till en början var det ganska lite folk och när jag var där så förundrades jag över blandningen av folk. Sen blev det klimatmarsch och resten läser ni också om i tidningen.

Det jag tycker är tricket är att göra saker, på riktigt. Göra skillnad, ta sig utanför komfortzonen och se vad som händer när jag provar än det ena och än det andra. Att ta sig förbi gillaknappen till att hjälpa Greta och klimatet på riktigt.

Utvecklingen går för långsamt

Vi liksom många andra företag som jobbar med hållbarhet märker att det så kallade greengap växer. Det vill säga skillnaden mellan att prata om att det är viktigt med hållbarhet och att vara klimatsmart i vardagen, till att verkligen använda den konsumentmakt som vi har. Sluta köp det som inte är klimatsmart så kommer det att försvinna. Jag är trött på alla som lägger huvudet på sned och säger ”vilken fantastisk idé refo är” och sen handlar de precis som de alltid har gjort. Tänkt till innan du skaffar en pryl till.

Smarta frågor innan

  • Ställ dig frågan om du verkligen behöver den,
  • Om den kanske kan skaffas på ett annat sätt. Till exempel på blocket, genom att hyra eller att låna den.
  • Och om det inte går, köp i så god kvalitet att den får ett riktigt långt liv, inte bara hos dig utan hos nästa person. Återvunnet är bra och ofta i bästa skick.

Det cirkulära har kommit för att stanna, nu är det vi som kan välja. Anpassa oss och tänka nytt. Eller streta emot och få en superjobbig omställning till ett mer hållbart samhälle.

På måndag den 25 november är det #whitemonday igen. Det är tredje året vi är med och vi ser det som en rörelse för cirkulär ekonomi och egentligen inte en hållbarhetsrörelse. Men det kommer ju liksom på köpet när vi jobbar för att skapa olika sätt för att använda redan producerat material så länge det bara går. Därför vill vi skapa fler jobb genom att återvinna och skapa snygga designade produkter på ett hållbart sätt, ett sätt att leva som är en mer hållbar livsstil!

Vi kör en hållbarhetshub på #whitemonday tillsammans med alla andra

Träffa oss och de andra företagen, organisationerna och eldsjälarna som är med på #whitemonday i Hornstulls centrum mellan 10-19. Det är dags för en hållbarhetshub igen den 25 november. Länk till eventet här och här kan du följa det detaljerade programmet med allt från inspiration från influencers, till deltagande aktörer, till workshops och prylbyte. Vi har en popup på plats för att berätta mer om de olika kretslopp vi skapat och hur vi jobbar med hållbarhet design. Men såklart kan du handla på plats också.

Kom det blir kul!

//Liselotte Norén

In english: Reuse, repair and rent is the new way of doing things. And it means that you will meet so many people and building storys while working more cirkular. So proud of being a part of #whitemonday and do come and join us att Hornstull centrum the 25th november 2019.

 


Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *