Samprojekt är det nya och både kul och jobbiga

Samprojekt är vår grej! För vi tror på att tillsammans blir det mer och att om vi är fler som gör något så blir det både roligare, mer gjort och ett lärande som vi kan dra nytta av. Vi tror också att det är det nya sättet att jobba på för delnings- och cirkulär ekonomi har kommit för att stanna. Det gör att vi kommer att arbeta tillsammans i olika grupper, projekt och nätverk för att vi kan göra mer då. Eller som askungen säger ”dötrist, tråkigt och alldeles……..underbart!

Jobbigt, ja ganska ofta!

Men det är så himla jobbigt att göra saker tillsammans kanske du tänker? Ja, det är det faktiskt. Iallafall tills ni är igång och ser att det kommer att bli något bra av alla diskussioner, planerande och stök med att hitta en bra form för att jobba tillsammans. Vi har en metod för hur man jobbar med samprojekt och vi lär dig gärna hur det fungerar på ett bra sätt.

Goda samtal skapar vi, dom blir inte av sig självt!

Vårt senaste projekt är #filtfördemokrati som kommer att vara en del av Järvaveckan och också Pridefestivalen. Demokrati är en färskvara och vi behöver hitta fler olika sätt att skapa mötesplatser för goda samtal. Ni vet dom där där en får en aha-upplevelse för att en plötsligt förstår hur en annan person tänker och behöver kanske till och med överpröva sitt eget förhållningssätt till den nyfunna kunskapen. Goda samtal blir det inte bara. Goda samtal kräver bra förutsättningar, planering och att jobba aktivt för att hitta en form som är inkluderande. Vi tycker att det egentligen gäller likadana förutsättningar som för samprojekt. Att lyssna för att försöka förstå är nyckeln. Sen brukar vi lägga till vikten av att hitta det gemensamma och börja utifrån det istället för att titta på alla olikheter och fundera över dom. Ganska ofta hittar vi fler likheter än skillnader. Tricket är att skapa möjligheter för att mötas, prata, skratta och lära sig mer.

Kom till Järvaveckan och prata med oss. Har du garn du vill bli av med? Ta med det också för vi väljer att se skapandet som en ram runt våra samtal och ur det kommer en eller flera små rutor att bli både historier och broar mellan personer, områden och nätverk.

Vill du att vi ska kunna göra ännu mer samhällsnytta? Handla våra produkter för när du gör det så går hälften av det du handlar för till vårt arbete med utbildning och integration.

//Liselotte Norén

 

 


Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *