Bygg ett insektshotell

Vi behöver sköta om våra insekter så att de inte försvinner. Bygg ett enkelt insektshotell och se vem som flyttar in så hjälper du också insekterna att hitta skydd, bilda familj och samtidigt hjälper du till att bevara den biologiska mångfalden.

Vad är ett insektshotell?

Ett insektshotell är ett hem för insekter där dom kan lägga sina ägg och föda upp sina larver. Det kan till exempel vara solitärbin och humlor som är mycket viktiga för pollinationen. Det betyder att dom behövs för att många växter skall kunna få frukt. Frukten blir kanske mat till oss eller till djur, eller ge oss frön som vi kan så och odla nya växter!

Alla vill ha det lite olika!

Precis som vi människor gillar insekter olika. Dom väljer olika ställen att bo på och man kan använda olika material. Häng upp ihåliga rör, strån eller stjälkar, borra hål i träbitar eller lägga sandhögar på bra ställen så får du se vem som flyttar in.

Placera ditt hotell lite skyddat

Tänk på att placera insektshotellen så att de är skyddade mot möss och småfåglar och gärna lite torrt. Insekterna känner igen sitt bo så du kan placera flera i närheten av varandra om du gör dem lite olika.

Enkel variant

En enkel variant är att ta en tom konservburk och fylla den med pinnar, ris och kvistar. Kanske stoppar du i en kotte, några barr eller lite ull i den också. Knyt ett snöre om den och häng den så att den hänger som på bilden. Hänger du det lodrätt så kommer de som bor i ditt hotell att få det väldigt blött. Jag provade att borra hål i botten, det fungerar såklart. Men är inte supersmart för om det ligger ägg där eller små insekter så finns risken att de spolas ut med det vatten som rinner igenom ditt insektshotell. Sen är det bara att vänta för att se vem som flyttar in.

Hitta mer här

http://www.botaniska.se/barn-skola/tips-och-studiematerial/pollinering/pyssel/bygg-ett-insektshotell/

Eller på Naturskyddsföreningen hittar du inspiration och beskrivningar! Tagga oss gärna så vi ser hur det går när du lägger ut ditt hotellbygge på Instagram.

//Liselotte Norén


Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *