Vad gör Nash på kontoret? Jo årets julklapp och en massa annat

Nash jobbar på kontoret de flesta dagarna just nu. För det är han som packar årets julklapp, som är den återbrukade spetspåsen med eller utan choklad, honung eller saffran. Fast han gör mycket mer än så på kontoret. Det är hans ateljé för att skapa nya kläder, det är där han gör sina läxor och så preppar han workshops. Eller påminner mig om att nycklarna sitter i dörren när jag letar och så övar vi svenska.

Hur var det nu med förkläde, varför heter det så? Jag lär mig massor av alla frågor och upphör heller inte att förvånas över vad jag inte kan eller vet. Alltifrån hur Uganda fungerar, att ge och få presenter till hur det faktiskt kan gå till när Nash tappat sitt SL-kort och försöker få hjälp. Integration på detaljnivå blir det då, när det blir jättemycket lättare när jag ringer och frågar vad problemet är.

Så här började det

Nash dök upp hos oss för lite mer än tre år sen. Dök upp är faktiskt rätt ord. Lotta Rantil stod i Akalla och planerade dagens sy-och ateljearbete. Plötsligt stod en kille mitt på golvet och tittade sig omkring med lysande ögon.

– Wow, so many colors, can you teach me how to sew? I want to be a designer and I need to make my own models. I am from Uganda and I am learning swedish. Men jag är dålig på att prata, sa han och skrattade. Ni svenskar byter automatiskt över till engelska när ni märker att jag är långsam på att hitta orden. Och på den vägen var det.

En gång i veckan kom han så fort skolan slutade och började öva. Hur man trär symaskinen, vad trådspänning heter och varför det fungerar när man gör rätt och att det är lättare att säga raksöm än att faktiskt sy den. Koncentrerat satt han böjd över maskinen och övade. Att våra visitkort har en söm i kanten är ett sätt att hitta en värdefull sysselsättning som vi samtidigt hade nytta av. Nu gör han massor av olika saker och vårt kontor skulle inte fungera så bra utan att han skötte om det.

Nu är Nash en av oss

Till jul går han klart skolan där han lärt sig grunderna i design, ateljearbete och att sy. Fantastiska kimonos, t-shorts, kalsonger och rock-kavajen har skapats under skoltiden. Kul är också att vi har utökat samarbetet med St Eriks gymnasium. Både vad gäller föreläsningar i hållbart entreprenörskap och att en del av materialet som vi får in går till deras SFI-klasser och att vi har vårt CafeREp i deras lokaler.

Han syr också alla tapetkuvert och packar årets julklapp, dvs bästa påsen. Vill du stödja honom? Köp bästa påsen eller tapetkuvert, för det är hans produkter. Och när vårt samarbete med Stockholmsmarknader inleddes så är det Nash och Anna som har Studio Skata som du träffar i alla centrum när det är återbruksworkshop. Bästa teamet och snart tror vi att det är dags att hitta en person till att skola in. Då får Nash lära den personen allt han kan. För det som ser ut som ett bolag som säljer designade återbruksprodukter av återvunnet material är egentligen ett förklätt utbildningsystem eller ett urban lab som vi har lärt oss att det heter. Ett ställe där man kan prova nya lösningar i praktiken, och vi är en del i den cirkulära ekonomin.

Att vara i ett sammanhang är vårt sätt att göra integration

Nash är viktig för oss och vi är viktiga för honom. Vi bollar idéer men förklarar också hur det går till i Sverige och kan tillsammans lära oss massor om skillnader och likheter mellan Uganda, Orten och Svenneland. Hur presenter fungerar, att lyckan är att kunna köpa egna nya kläder inte 2hand och att skolan alltid, alltid kommer först. Vi har alla varit med och lärt ut nått och samtidigt lär oss massor när vi skrattar åt hur tokigt det kan bli. Se filmen när han själv berättar om det.

Nu har vi lärt oss att Nash kan packa bilen, lådan eller hyllan full och att han har tvärkoll på var sakerna är. Han är först på plats och siste man som slänger igen dörren när det ska popupas eller workshoppas.

Vi har också många gånger skrattat åt att det finns olika sorter tid och att det tog ett tag innan jag i min politiska korrekthet våga vara supertydlig med att det är svensk tid som gäller när man öppnar kontoret. Det vill säga att det är öppet och skyltat klockan 12 om det är så det står på skylten. Jag kände mig såååå obekväm när jag sa att det här måste bara funka. Nash skrattade och sa: Men vet du, det är jättestor skillnad på african time och svensk tid. Jag förstår vad du menar och vi ska göra rätt nu. Numera är det mer ett stående skämt, afrikan or Swedish time? Which one do you prefer?

Utvecklingen på de här tre åren har varit jättestor och keep going we hope that you one day will have your own brand and collection!

//Liselotte Norén

Du kan hjälpa Nash genom att handla bästa påsen för han klipper banden och packar dem. Ju fler vi säljer ju mer jobb får han.


Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *