En hanky gör skillnad – för den gör mer

En del mail gör oss både glada och stolta. Här kommer historien om hur en Hanky kan göra skillnad och berör genom sin historia. Storytelling är det som gör våra produkter så unika, för ganska ofta vet vi varifrån materialet har kommit och vad som har hänt på vägen. Tusen tack Goran Sehovac för att du mailade och hejar på oss!

Ur Gorans mail En Bröstnäsduk, dvs en Hanky:

Kära Liselotte, måste få dela med mig en episod då min remakade hanky fick ett internationellt sammanhang. Berättar det egentligen inte bara för er i Refo utan alla sociala entreprenörer som med engagemang och energi gör en skillnad för miljö men också de många människorna.

Jag var i arbetet inbjuden till en utbyteskonferens i Spanien. En härligt ståtlig lokal, typisk haciendastuk som snabbt fylldes upp av direktörer, dignitärer, viktiga personer inom den spanska arbetsmarknadspolitiken och några tolkar . Målet var att ha ett europeiskt utbyte om partnerskap. Min uppgift var att tala om partnerskap med näringslivet som en del i att skapa ekonomisk tillväxt och hur vi arbetar med det i Sverige.

Anförandet och presentationen var engagerad och faktaspäckad med fullt fokus på ekonomisk tillväxt. För att sedan avslutas något otraditionellt genom att jag plötsligt plockar upp min nyinköpta blommiga och färglada refo-hanky ur bröstfickan.  Sen  frågade jag de sjuttio deltagare vad de tyckte om den och jag berättade i samma andetag vad min sjuttonåriga dotter hade svarat på samma fråga. Nämligen ” ska jag vara snäll eller ärlig?”

För mig är en refo-hanky vacker för den ger mer

Jag berättade att den här hankyn för mig är oerhört vacker och gör en så mycket större skillnad än vad den kanske utstrålar. För i en värld där vi förväntar oss att saker ska se ut på ett speciellt sätt och där vi inte alltid vågar sticka ut med tanke på vad andra ska säga så har den en historia.

Så berättade jag att denna hanky är en del av ett socialt entreprenörskap och gör samhällsnytta på flera olika sätt. Dels genom att återvinna och förädla textilier som vi annars slänger som är underbart utifrån ett hållbarhetsperspektiv. Men framförallt så hjälper den till med att förädla tillgångar, så kallar jag arbetssökande, som inte har det lätt att konkurrera in på arbetsmarknaden. Genom hankyn och refo som har gjort den kan de få en meningsfull aktivitet som leder till att de kanske till och med kan fortsätta inom sitt yrke, de får träna språket och får ett nätverk för gemenskap och tillhörighet.

Allt detta med mål att få ett arbete men egentligen inte bara arbete utan ofta som jag säger ett oberoende där man är självförsörjande och inte avhängig någon. Integration på riktigt!

Hankyn sitter nu i en spansk ficka

Efter presentationen samtalar jag med Spaniens generaldirektör som nyfiket börjar ta på min refo-hanky placerad i min kavaj. Självklart placerar jag den i generaldirektörens bröstficka med budskapet – Now you have to walk the talk 😊

Den togs tacksamt emot med erfarenheten att tillväxten finns i många olika relationer. Så med detta stort tack för ditt och andra sociala entreprenörers engagemang och ni gör en skillnad på många fronter.

Allt gott till er alla

Goran Sehovac

PS! Måste köpa en ny Hanky snart DS.

Gör som Goran, köp en hanky som gör skillnad och få en historia på köpet.


Kommentarer

4 svar till ”En hanky gör skillnad – för den gör mer”

 1. Profilbild för Jeanette
  Jeanette

  Så fantastiskt fin Story ❤️ Särskilt gillar jag den där ”now you have to walk the talk” . Det blir en given julklapp

  1. Profilbild för admin
   admin

   Javisst är det en härlig historia! Kul att det blir en julklapp med story liksom….behöver du hjälp att hitta rätt så maila oss på info adressen så löser vi det!

 2. Snacka om ringar på vattnet! Vilket jobb ni gör

  1. Profilbild för admin
   admin

   Tack, ja ringar på vattnet blir det verkligen och så kul att få höra historien!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *