Röd tråd med förebilder för integration och synlighet

Nått nytt, något enkelt så alla kan vara med!

När jag skrev titeln i urlen, röd tråd med förebilder för integration och synlighet, tänker jag för mig själv ”men herregud så torrt och tråkigt”. Hur ska jag förklara den fantastiska tanken som jag och Maria Holmerin från Hemslöjden i Stockholm har med att virka, sticka, påta ihop en röd tråd som slingrar sig över hela Järvaveckan och på den fullt med lappar med förebilder som vajar i vinden?

Och där varenda person på Järvaveckan passerar just vårt tält och funderar en liten stund på vem de ska välja som förebild och skriver sedan dit den på lappen av återbrukad tapet. Så ut ur vårt tält kommer en röd tråd att ringla sig över till alla andra tält och där fylls det också på med förebilder, en del kända sen tidigare och många helt okända hjältar. Självklart lägger vi upp förebilderna digitalt på Nya Järvas, en Rotaryklubbs Instagram. Jag ska bara synka #, men #järvaveckan och #förebild verkar ju ganska logiskt men kanske inte skapar den rätta känslan. Alla förslag mottages tacksamt.

Ett viktigt jobb för mig är att synliggöra personer som gör bra saker. Personer som inspirerar, som tar tag i saker dom tycker funkar dåligt eller borde göras på ett annat sätt. Kvinnor och män, men kanske kvinnor behöver lite extra ljus på sig för att orka fortsätta och känna den där egoboosten som en lapp gör. Och vi behöver alla en röd tråd i det vi gör. På så sätt är det enklare att få det viktiga gjort tror jag. Du kan träffa många bra personer i Nya Järvas tält under Järvaveckan. Vi har försökt hitta olika saker så du enkelt hittar en favoritaktivitet. Temat är möten, storytelling och aktiviteter. Att göra saker tillsammans, det tror jag på.

Jag oroar mig för det här projektet

Det finns en grej som jag oroar mig för när jag startar det här projektet. Det är att du ska tycka att jag är lätt att avfärda, jag håller bara på med att sticka och virka, som tanter gör liksom. Hur kan det ändra på nått?

Jag tänker såhär, att jag inom refo varje dag ser kraften i skapandet och att vi måste hitta olika sätt att visa att alla kan göra något. Att få sitta bredvid personer och göra något tillsammans ger samtal, skratt och mycket ny kunskap. Det funkar varje gång och därför går det material som vi inte använder till just precis sånt. Skolor, förskolor har ont om resurser och blir jätteglada över tyger, pärlor och garn. Kvinnonätverk och verksamheter för unga behöver broar för att ta sig vidare i sina drömmar och tillsammans gör vi nya saker. Tanken är att det ska bli jobb för fler när detta växer. Så det blir en röd tråd för integration och förebilder, för det är viktigt på riktigt.

Vill du hjälpa till?

Kom till Nya Järvas tält, ta med dig rödaisch garner om du har och skriv en lapp du också! Eller gör en digitalt och skriv dit @nyajarva så ser vi den ju!

//Liselotte Norén

 

Så här skriver Maria i slöjdkalendern om projektet:

Den röda tråden under Järvaveckan

Från lördag 9 juni till och med onsdag den 13 juni bjuder Stockholms läns hemslöjdsförening och Refo in alla Järvaveckans besökare till en stick-, virk- och skrivinstallation med temat “Den röda tråden.”

Installationen kommer att börja i Rotary Nya Järvas tält med en uppspänd röd tråd. Till den kan besökarna sticka och virka vimplar och andra figurer i färgspektrats alla röda färger från lila till tegel. Besökarna kan också berätta om sina kvinnliga förebilder på vimplar gjorda av återbrukad tapet. Den röda tråden kommer förhoppningsvis att slingra sig ut på området under de fem dagar som installationen varar. Vi kommer också att dokumentera alla enskilda bidrag och publicera dem på Instagram och med hashtaggen #rödatrådenjärva.

Vi har öppet lördag 9 juni-onsdag 13 juni kl. 15.30-19.30. Hemslöjdsföreningen kommer att ha handledare på plats som visar hur stickning och virkning funkar.

Att ha en röd tråd i sitt liv underlättar för oss att göra kloka val och hamna rätt.

För Refo och hemslöjdsföreningen är vår gemensamma röda tråd att vi tror på möten mellan människor där det handgjorda skapandet står i centrum. Vi ser hur mötet med material och tekniker tillsammans med mötet med andra människor skapar förutsättningar för personlig utveckling, gemenskap och integration. Dessutom har slöjden har sitt ursprung i återbruk och smarta lösningar, vilket gör att vi har hållbarhets- och framtidsfrågorna gemensamt.

Refo har i dag följande samarbeten i Järvaområdet:

  • Vi samarbetar med Kvinnocenter Tensta-Hjulsta genom att skapa fler jobb lokalt tillsammans när vi lägger produktionen av bästa påsen hos dem. Sen arbetar vi också med Akalla by och Eggeby gård med aktiviteter för integration, nätverksbyggande för kvinnor.
  • Det material och de kläder vi inte själva använder ger vi till nätverk för kvinnor och unga i Järvaområdet för att på så sätt ge fler möjlighet till att delta i till exempel skolans aktiviteter och få värdefulla kontakter som på sikt ger en egen försörjning.

Stockholms läns hemslöjdsförening har i dag följande samarbeten i Järvaområdet:

  • Samarbete med Tensta konsthall, där vi bland annat ordnar Hemslöjdens kurser för konsthallens kvinnocafé. I sommar kommer vi att fortsätta utforska virkningens möjligheter på Konstverandan, som är öppen 27 juni-17 augusti.

Hemslöjdsföreningen och Refo genomförde under 2017 ett pilotprojekt kring slöjd i Järvaområdet. Vår vision är återkommande slöjdmöten i samarbete med befintligt föreningsliv och kulturaktörer i Järvaområdet.

Kontaktperson Refo: Liselotte Norén, mobil 070-441 18 68, e-post info@refo.nu

Kontaktperson Stockholms läns hemslöjdsförening: Maria Holmerin Nord, mobil 0708-99 21 28, e-post info@stockholm.hemslojden.org

 


Kommentarer

Ett svar till ”Röd tråd med förebilder för integration och synlighet”

  1. […] dag på Järvaveckan har sitt eget tema och tältet följde dem. På lördag startade vi den röda tråden tillsammans med Stockholms Hemslöjd och hade också tagit med bästa påsen för att beskriva […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *