Sommarpresenter? Om ja, låt dem göra samhällsnytta också

Vi vet att sommarpresenter kan vara kul, jobbigt, i sista minuten eller bara typ varför då?

Så här tänker vi

Att sommarpresenter kan vara ett kul sätt att visa uppskattning och att någon har gjort något väldigt bra. Men framförallt så skulle vi önska att fler tog sig tiden att fundera på var presenten är tillverkad och om den kommer att användas av den som får den.

Bort med alla konstiga badlakan, hängmattor i dålig kvalitet som går sönder direkt eller ytterligare ett picnicset i plast. Allt tillverkat av folk som inte får vettigt betalt och sen transporterat över halva jordklotet.

Köp nått som gör nytta också

Ta något som folk kan äta eller dricka. Det görs fantastisk saft av bär och buskar i ditt närområde, marmelad som tanterna i Tensta kokar eller kanske en ost eller honung från den lokala bonden.

Eller gör samhällsnytta med det du köper. Vår bästa påse sys i Tensta av återbrukade spetsgardiner och skapar jobb till den som syr den. Sen går den vidare till Nash på kontoret som trär band av profilt-shirts som inte kan användas längre eftersom loggan är fel. Så där blir det ett jobb till. Sen kan du stoppa lite ekochoklad, eller surdegsbröd eller kanske kaffe i påsen och vips har du köpt nått som skapar jobb, ser fint ut, är återbruk och dessutom kan användas massor av gånger. Kanske för nästa paket, eller att packa grejer inför resan i eller att handla frukt och grönt i. Ett väldigt högt värde i den presenten tänker vi! Köp dina i webbshopen

Eller ett hjärta

Sugrör är ju en annan plastgrej som hamnar på fel ställen. Vi tar gärna dem du har liggande i en låda och inte använder.

Eller varför inte samla in dem på nästa fest, skölja dem och använda dem igen?

Tycker du att det verkar äckligt så skölj dem och ge dem sen till oss så gör vi hjärtan av dem. De kostar 50 kronor styck och pengarna går oavkortat till vårt volontärarbete med att tvätta, köra runt och lagra kläder som sedan ingår i refo-paketen. Dom sitter monterade på ett kort och finns både som kylskåpsmagnet och brosch i massor av färger och storlekar.

Eller vill du kickstarta i höst?

Ett sätt är att jobba tillsammans allihop och titta på hur ni skulle kunna bli mer hållbara. Prata med mig så kan jag vägleda er. Jag sitter just nu på ett jättespännande uppdrag på Norrenergi där vi jobbar tillsammans för att på olika sätt bli en aktiv del i den hållbara staden.

//Liselotte

PS Ibland gör man mer rätt än fel, fast man köper en julkorg som innehåller skinka till alla i gruppen. Fanns både vegetarianer och personer som inte åt just fläsk. Många glada tillrop på den liksom och skrattet lever kvar. Blev också många byten runt bordet eftersom alla hade olika favoriter.

 

 


Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *