Mötena och samtalen från Järvaveckan 1

Det är mötena, samtalen och historierna som är värdet som vi tar med oss från Järvaveckan. Genom att använda samma metod som vi har gjort tidigare, till exempel på Stockholmact, att samla många olika personer i en kreativ blandning skapar vi fantastiska förutsättningar för de goda samtalen. Det som vi alla lär oss mer genom och som lämnar en känsla av respekt, nyfikenhet och en goa känslan i magen av att man har fått energi.

I några bloggar framåt kommer jag att berätta om möten och samtal som har skett de senaste dagarna när vi har varit på Järvaveckan. Vi har varit där som en del i satsningen som Nya Järva Rotary har gjort. Målet var att tillsammans skulle vi föreningar, personer och företag visa de olika aktiviteter som pågår på och runt Järva. Allt med den gemensamma nämnaren att man vill dela med sig av erfarenheter, kunskap och nätverk till fler. Vårt tält hette Nya Järva med vänner. En härlig blandning av personer som alla på sitt sätt är förebilder och changemakers på riktigt. Det vill säga gör olika samprojekt för att skapa samhällsnytta och göra världen till en lite bättre plats. Var och en på sitt vis och tillsammans blir det så mycket mer!

Teman varje dag och också olika Rotaryföreningar

Varje dag på Järvaveckan har sitt eget tema och tältet följde dem. På lördag startade vi den röda tråden tillsammans med Stockholms Hemslöjd och hade också tagit med bästa påsen för att beskriva samarbetet med Tensta Kvinnocenter. Somaliska Autist och Aspbergerföreningen hjälpt till att beskriva hur det påverkar vardagen att leva med en diagnos.

Söndagens tema var hälsa och omvårdnad och då blev det till och med lite trångt i tältet. Spårvägen simförening var på plats för att visa var den gratis sommarsimskolan finns i år. Faktiskt inte alls i Järva utan man får ta sig tvärs genom Stockholm för att hitta den. Spårvägen kommer att erbjuda gratis simundervisning på Nälstabadets utomhusbassäng v26-27 samt i Maltesholmsbadet och Tantobadet under vecka 30-33. Ett av samprojektet är Kvinnosimmet som vi har gjort under våren. Refo fixade baddräker, Spårvägen sim stod för ledare och halltid och Kista SC hade en större bil så att de kunde hjälpa till med transporten. Att kunna simma är att vara förebild som mamma och samtidigt starta sin egen träning. En satsning om vi nu har kölista till och som vi vill be dig om att hjälpa till med att hitta sponsorer till. Vi vill skapa ett nytt jobb för chauffören nämligen.

Autist och Aspbergerföreningen var där och då Kristoffer Erlandson som var på plats har flera hattar på sig kunde han också beskriva Rotarys globala poliosatsning.

Magiska möten ger samtalen

Och det är klart att det är magi i mötet när en dam kommer förbi tältet. Hon går ganska långsamt och stödjer sig mot en av stolarna och frågar sen hur den fungerar? Kristoffer beskriver det fantastiska resultatet i kampanjen End polio now och att det förra året fanns polio bara kvar i tre länder! Hon säger ”hur kan jag bidra och vart kan jag skicka pengar? Jag hade polio som liten och vet vilken fruktansvärd sjukdom det är och det är inte alla som har lika bra tur som jag. Dels att ha överlevt och dels att jag bor i Sverige där jag kan få hjälpmedel som gör att jag kan delta i alla aktiviteter som jag vill. Så vart skickar jag pengarna?”. Det samtalet gick rakt in i hjärtat på oss som var i tältet just då!

Vill du se livesändningen från hur verkligen ser ut för de Idrottsföreningar som finns på Järva? Utmaningar, goda exempel och förebilder som gör skillnad. Vi vet att idrott ger vänner, nätverk och på sikt jobb. Det är integration på riktigt. En som vet är Ali i Spårvägen som är ett bra exempel. Han kom hit från kriget och hittade till simningen. Nu jobbar han som tränare och pluggar vid sidan om och det är han som har streamat seminariet vi höll. Titta här. 

Samtalen är också utveckling och lärande

Ove Eriksson som har jobbat länge i Järva och är aktiv både i Akalla SC och i DIF Hockey för alla. Han är också en av medgrundarna i Nya Järva. Hans reflektion är att ” att lika mycket som att vara på plats för att synas, är vitsen med att se hur man kan göra det bättre nästa gång och att lärandet ligger i att hitta nya vägar för att få det viktiga gjort.” Jag kan bara hålla med!

//Liselotte Norén


Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *