Green friday istället för Black friday

Det är ganska tudelat det här med Black friday. När till och med hotellkedjorna skickar sina erbjudanden om bästa priset till mig så fattar jag att det är stort och i e-handelsgrupperna på facebook har det funnits kampanjtips länge nu. Och vi jobbar för ett mer hållbart samhälle…..alltså kan vi inte riktigt stödja konsumtion på det sättet med ännu fler saker som ska ut till ännu lägre priser.

Samtidigt vill vi att du ska handla av oss, för det är det vi lever på. Det räcker inte med att vi gör bra saker, för att överleva behöver vi dig som kund. Men vi vill visa på bra alternativ om du ändå köper med det designade återbruk vi gör. Dessutom tror vi på att förlänga materialkedjorna, dvs att det vi ändå har köpt ska få ett långt liv. På så sätt behöver vi inte använda nytt råmaterial hela tiden.

Med att ställa frågan ”behöver jag verkligen köpa den här” kommer jag ganska långt i att bli lite mer hållbar i min vardag. Eller kan jag byta med någon, swoppa i en klädbytarbutik (klicka på länken för inspiration från Malmö) ,handla 2hand, på blocket eller göra själv kanske?

Om svaret fortfarande är ja som brukar jag tipsa om vikten av att välja kvalitet så att det du köper kan få ett långt liv. Kanske hos dig men också hos någon annan efter det att du har tröttnat. Ekologiskt, schysst produktion där alla får rimligt betalt och närproducerat är en annan dimension att välja på.

Det är för många val

En av döttrarna bröt ihop över alla val och sa ” säg bara vad jag ska ta så gör jag det, jag orkar inte välja med alla kriterier”. Jag förstår det mitt i vardagen och i det pusslande mellan falukorv, vab och chefen som det innebär. Men jag har gjort det lätt för mig, jag vet vilka saker jag väljer på och så går jag på det. Oavsett om det är kläder, prylar eller tomater.

Green friday is the new black!

Så green friday is the new black! Det är det här jag ska prata med dem som kommer på lunchen med goda samtal idag. Vill du att jag kommer till dig? Maila mig.

//Liselotte Norén

PS Eller vill du göra samhällsnytta med dina julklappar också? Vi har rea på Kungsholms strand 175 på söndag 12-15 och så jobbar vi för fullt för att sätta ihop bra julklappapaket som skapar fler jobb lokalt.

 


Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *