När en hedersgiraff blir stor är den 2.0

Glädjen över vår hedersgiraff är hög och den står nu i skylten på Kungsholmsstrand 175. Det känns stort att vara nominerad med organisationer och företag som gör så bra saker som Gröna bilister och Björn Söderbergs Fair Enterprice Network. Motiveringen var ”för sin oföränderligt starka glöd kanaliserad till att bidra till hållbara lösningar, i en evig föränderlig värld”.

Vi tror oss kunna urskilja några drag som är lika för oss som kanske gjorde att det var vi som nominerades?

Hållbarhet och lönsamhet går att förena

Vi vill att hållbarhet ska kunna förenas med lönsamhet. Egentligen brukar vi dra det ännu längre än så och säga att vi är sociala företag 2.0. Det vill säga företag som arbetar för att man ska bygga in hållbarheten från början när de startar och att man så snart det bara går bli bidragsoberoende.

Jag var på ett möte förra veckan där en stor del av mötet gick åt till att säga 300 gånger, – men var ska pengarna komma ifrån eller -att det finns inga pengar? Efter en stund sa jag att jag brukar tänka såhär ”det finns inga pengar någonstans, de dagar där man hade en idé och gick upp till en handläggare och kom ut med en miljon är förbi.”

Synd men kanske lika bra tycker jag. För de idéer som överlever genom att man trollar med knäna, byter och lånar kunskap och utrustning med varandra för att så småningom kunna stå på egna ben är de som drivs av kunnande, engagemang och hjärta. Det är de nya företagen som växer fram och de tänker samhällsnytta och utveckling samtidigt som de tänker affärer. Fokus ska ligga på att driva företaget inte att söka bidrag.

Positiv kommunikation ger handling, lite varje dag blir massor!

En annan sak vi just nu funderar mycket på är vikten av goda förebilder, sätter man kommunicerar på och att vet hur vi människor fungerar. Idag är hållbarhetskommunikation ofta av typ ”isbjörnen sjunker och det är för sent”. Jag och många tillsammans med mig får lätt panik av det och då blir det inget gjort. Så vi fortsätter att hitta sätt i refo som ger att rätt ska vara lätt och att försöka kommunicera i positiva ordalag. Det här går att göra, så här kan du börja eller hitta enkla vägar som din blir ditt sätt att göra något litet varje dag. Tillsammans blir det massor!

Livslångt lärande

Vi tror att lärandet finns i att göra saker tillsammans. Det ger nya tankar, funderingar och kunskaper. . Vår egen formel till förändring är MOD + NYFIKENHET = FÖRÄNDRING, eller helt enkelt genom att göra på nytt sätt så kommer det att bli nya resultat. Det är därför vi blandar våra grupper så att olika ger mer, att ha omsorg om detaljer som ger att vi lever som vi lär och att vi jobbar i samprojekt för att ta gemensam ansvar för resultatet.  Bäst lär man sig när man har roligt och att jobba tillsammans ger mycket skratt längst vägen. Girafferna har väldigt stora hjärtan, det måste man ha tror vi för att kunna jobba ihop.

Så vår lilla hedersgiraff älskar och vårdar vi, så den blir större……kom och titta på den på söndag när vi har öppet 12-15. Webshopen är alltid öppen såklart.

//Liselotte Norén

 

 

 

 

 


Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *