Trendspaning från Nash och Liselotte

Vi älskar att hitta grejer, smarta lösningar och återbruk i alla former. Ibland får vi trendspaning från andra delar av världen för att du som är ute och reser ser något som du gillar  och skickar till oss. Det uppskattar vi mycket för ”utan spaning ingen aning” tänker vi! Samma gäller med trendspaning såklart.

Mässor är självklart en del av det vi kollar och ibland är med på. Vi överraskas ofta av hur mycket praktiska saker som behöver vara på plats för att allt ska funka och vara fint i montern. Det är krokar, målning, skyltning, upphängningar, prislistor, monterpersonalsutbildning och godis eller andra giveaways.

 

 

 

Mer laga, reparera och underhålla grejerna man köpt

Att laga, reparera och underhålla saker, kläder och verktyg är en växande trend. Det gillar vi såklart. För att det ska bli bra behövs kunskap. Tack youtube för att du kan hjälpa till med det mesta om det inte finns en passande kurs att gå på! Bilden är från Folkuniversitetes monter där man visade rent praktiskt hur man gjorde för att klä om en stol.

Det är också kul att veta att antalet symaskiner per hushåll växer igen. De senaste åren har det minskat men nu är det en uppåtgående trend igen och att byta symaskin är lite som att köpa ny bil. Något man kan unna sig.

 

Vi tycker att det verkar som att ekologiska tyger kommer allt mer. Både på Stockholm FurnitureandLightFair och på Syfestivalen. Det är lite trickigt med hur man ska tänka med ekologiska saker tycker vi.

Är ekologisk bomull bättre, ja det är klart att det är när man ska ha det på sig men hur ser det ut rent odlingsmässigt? Vi jobbar mest med återbrukade tyger och dom är ju liksom giftfria redan eftersom dom är tvättade. Men livscyklerna är viktiga att fundera igenom. Vad händer innan kläderna hamnar på min kropp eller i den produkt jag väljer och hur ser det ut när jag inte vill ha det längre? Hur många personer till kan de glädja innan de till slut blir avfall……

Nash gillar den här typen av design och display som på bilden. Det är snyggt med flera färger som hänger harmoniskt. Det påminner mycket om refos tänk men på ett annat sätt. Att se saker tillsammans så det bildar en helhet.

Vi vet också att det finns ett nystartat företag i Skåne som samlar in gamla lakan från sjukhus och institutioner, färgar dem och gör trasmattor, kuddar och sittmöbler av dem. Hoppas de finns med på nästa mässa!


Vi tror också att en växande trend är tystnad och avskildhet. Dvs när du har tid för dig själv för att göra klart på din lista, reflektera över det som har hänt och hitta nya möjligheter utan att din telefon blippar och det kommer notiser från datorn. Tänk att sitta hemma och jobba i den här? Tyst, avskilt och snyggt för de andra att se på. Eller som en del av ett bibliotek? Den nya lyxen blir att vara onåbar tror vi. Ett sätt att tanka energi och behålla sin egen hållbarhet.


 

Det här är en annan av våra favoriter, ett bord som växer när man behöver ett större. Fint gjort av trä och så snyggt både hopfällt och för större sällskap.

 

 

 

Ska du vara på mässa?

Låt oss komma in tidigt i din process när du ska var med på mässa Så kan vi göra den lite mer hållbar tillsammans. Det behöver inte vara att byta allt till ekologiskt. Det kan också vara att upplåta en del av ett hörn till något företag som inte har råd att vara med men som du samarbetar med.

Som nu när vi var i Hastas monter för att tillsammans berätta om hur vi tänker hållbarhet och visa upp vårt samprojekt för att minska på spill och skapa fler jobb. Alltid lika kul att göra saker tillsammans och man lär sig massor samtidigt!

Eller det kan vara som på Beadalong, som är en av Sveriges största pärlträffar, där vi tillsammans med Kerstin Kallin och Peder Doverborg på SRV har gjort det mycket enklare att återvinna material som annars slängs.

Förra året fick vi tömma burken med skänkes där pärlorna som deltagarna inte använder, flera gånger och de används nu i vår produktion och när vi jobbar på kvinnocenter och med barnworkshops i Järvaområdet. Det är ett annat sätt att tänka hållbarhet och som gör gott på många sätt. En annan växande trend tror vi. Men för att det ska fungera så måste det vara lätt att göra rätt!

Det jobbar vi med hela tiden och tar gärna dina tips till oss!

 

 

//Liselotte och Nash Ddungu

 

 


Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *