Barn, mat och rädsla är gemensamt

EU ambassadörerna för kvinnors företagande vid utnämnandet i Stadshuset.

Jag blev utvald att bli ambassadör för kvinnors företagande på EU nivå, 2009 tror jag. Ett av de roligaste uppdragen jag har haft och ett helt ideellt sådant. Dvs jag fick i bästa fall resa och logi betald när jag åkte ut på resor i Europa för att träffa nätverk, kvinnor och personer som jobbade med kvinnors företagande. ”Men hur kan du lägga en massa tid på det där ?” var en ganska vanlig fråga jag fick. Men hur skulle jag kunna låta bli, så himla nyfiken som jag är? Att bygga ett nätverk med fantastiska kvinnor som gör olika saker att lära av. Ingen högskola i världen kan ge mig den utbildningen, tänkte jag. När som helst kan jag slå igång Skype och ställa en fråga runt om i världen och få svar……

I början fick vi förhållningsrådet att vi skulle berätta om allt bra som vi gör i Sverige för att stärka kvinnors företagande. Hm, tänkte jag när jag läste statistik och kollade vad som pågår. Varför ökar inte andelen kvinnor som företagare trots att vi har förskola på ett sätt som ingen annanstans i världen? Min grundsyn är dessutom att entreprenörers olikheter inte bara har med kön att göra, utan snarare utbildningsnivå, kreativitiet och nätverk. Mänskliga förutsättningar alltså. Dvs kvinnor och män ska blandas för bästa resultat tänker jag.

På besök i Monte Negro.

Ganska snart gjorde jag som jag själv ville för att åstakomma största möjliga nytta och värde för både oss i Sverige och dem jag träffade. Dvs frågade, berättade, ritade, visade barnbarnen på bild och åt fantasiska måltider hemma hos folk. Hela tiden med det goda samtalet i sikte, att bygga dialog, hitta gemensamma nämnare och hitta nya vänner. Jag tog med det hem och fortsatte bygga vidare på likheterna.

Dom här likheterna hittade jag:

Barn, alla vill att barnen ska få det bättre än man har det själv.

Mat, mat att dela, inspireras av och diskutera varifrån kryddningen kommer.

Rädsla, rädslan för att personer inte vill väl, rädslan för makt och överheten som använder kontroll som ett sätt att styra. Dom här sakerna är fortfarande lika tycker jag. Rädslan för vad som händer i Syrien, vad Putin ska hitta på och vad som händer i USA när vi nu kanske tar flera kliv bakåt både i miljö och i rättighetsarbetet. Det som händer i USA påverkar oss alla, kanske inte direkt men för att vi vet att om det stora landet i väst börjar strunta i vissa saker så är det okej att följa deras exempel.

Att bygga dialog, jobba tillsammans för att göra nytta och att använda varandras sätt som en tillgång istället för att hitta allt som är fel är mitt och refos sätt att jobba. Vi tror på att göra saker tillsammans och vi är övertygade om att genom att stödja och hjälpa till att synliggöra kvinnor som förebilder så händer det saker. Vi tror på vardagsutveckling, dvs att fika ihop och se till att saker är lite bättre när vi är klara efter en liten stund. Så fika mer är vårens grej tänker vi. På söndagarna kan du fika med oss på Kungsholmsstrand 175 från klockan 12.

På Rosenwerk i Dresden för träff med de övriga i ARTs projektet. Härligt gäng med changemakers.

Visste du att när du köper en refoprodukt så går hälften till den som har gjort produkten och hälften till refos arbete med att hjälpa igång ännu fler? Dvs du köper designat återbruk och samtidigt hjälper du fler att komma igång genom utbildning, vårt nätverk och den kunskap som vi har inom återbruk, affärer och entreprenörskap. Köp dina grejer här.

Heja alla som idag är ute på marsch för att göra RESIST synligt och heja alla vardagshjältar som gör världen lite bättre!

Har du lite tid över så behöver vi fler händer. Kontakta mig gärna!

//Liselotte Norén

 


Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *