Fruktpåsar av spets för att minska plastberget

Jag försöker leva som jag lär, sortera lite här, skippa plastpåsarna där, byta, ge bort och alltid ställa mig frågan om jag verkligen behöver det här innan jag köper något nytt. Eller nytt och nytt, ofta tar jag en sväng till Myrorna i Hjorthagen, Stadmissionen på Hantverkargatan eller Erikshjälpen i Spånga innan jag köper nytt. Och köper jag så är det i den kvalitet så jag kan använda det länge, för jag vet att jag kommer att fortsätta gilla stickade tröjor i grönt, orange och lila.

– Hur i hela friden orkar du vara så präktig, sa en vän till mig igår.

-Präktig, nej, jag är nog bara lat. Jag gillar att sova gott om natten. För att jag inte har dåligt samvete för något som jag vet att jag kunde ha gjort men inte gjorde och som tillhör mina värderingar. Dom är bland annat, att ha omsorg om detaljer, göra lite bra saker varje dag och vara snäll. Men grunden i det här är nog egentligen att jag är nyfiken och en ständig förbättrare av saker som jag upptäcker funkar dåligt som driver mig till att fundera på hur saker funkar när jag gör dom. Att leva hållbart och ändå i 2016, hur gör man det liksom?

Som det här med plastpåsar. Jag försöker verkligen klara mig utan dem.

Det är mig du ser i affären som bär ut med allt i famnen, hellre än att köpa en plastpåse. Snart borde jag komma ihåg att ta med en tänker jag. Eller osten. Den kommer i plast, sen lägger jag den i plastpåse. Lätt tänker du, varför köper hon inte en ostkupa? Jag har en, till och med två tror jag, i olika storlekar. Men vi är en stor familj som gillar att laga mat och älskar ost. Ostkupan är sjukt opraktisk i kylen, den tar för stor plats. Så nu gör jag ett försök med att låta osten ligga kvar i orginalförpackningen och lägga den upp och ner? Har du en bättre ide så tar jag gärna den.

rekojul_fruktpasar-2På samma sätt kom de fina frukt och grönsakspåsarna till. Jag hade köpt frukt till kontoret och ondgjorde mig för de remakare och designers som var där, över de små plastpåsarna man plockar frukt och grönt i. Vi spånade en stund kring vilken funktion som behövs, att dom ska tåla tvätt, man ska kunna fästa en tygetikett på dem och samtidigt se att texten stämmer med innehållet. Dom ska vara snygga och det ska finnas mycket material att göra dem av.

Alicia Sivertsson sa ”jag går hem och gör några provpåsar så testar vi”.  Sen kom hon med de allra vackraste spetspåsarna och sa att dom här tror jag på. Alltså jag måste erkänna att det kändes lite konstigt att ta den fina spetspåsen och handla frukt med och att lägga den på de ganska smutsiga kassabanden. Men det funkar , lätt att tvätta ju och är bästa snackisen vid kassan. Många frågar var de kommer ifrån och sen pratar vi lite plast och vad man kan göra åt saker som påverkar miljön så att rätt blir lätt!

Vi kör extrapris hela vägen fram till jul 3 påsar för 200 kr. Köp dina i shopen eller kom till Kungsholmsstrand 175 på söndagar 12-16. Känner du en handlare som skulle vilja bli pilot och ta in frukt och gröntpåsarna hos sig så hör av dig till oss.

Vilka är dina bästa idéer för att öka hållbarheten i vardagen? Ge oss dem så sprider vi dem till fler som vill hjälpa till att göra världen lite bättre!

//Liselotte Norén


Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *