Vi gillar när saker blir konst

Med skräckblandad förtjusning trycker jag på delaknappen. Tänk om vi får in så mycket grejer att vi inte kan hantera det nu på söndag? Tänk om folk liksom bara vill hjälpa till och det kommer hur mycket som helst till oss? Jag ser trafikkaos utanför Kungsholmsstrand 175 och en härlig folkfest när folk kommer med sina saker.

Hur mycket kläder, tyger, skor, smycken, elartiklar och husgeråd finns det som du vill bli av med? För att inte tala om julgranskulor, platsgranar, adventsstjärnor eller sportartiklar.

Jag har tryckt på delaknappen för vi behöver din hjälp för att detta ska bli bra. Konstnären Ellen Skafvenstedt ringde för några veckor sedan och frågade om vi vill hjälpa henne att samla in saker till det konstverk som ska bli till i glaskuben på Odenplans Tunnelbanestation. Klart vi ville!

Läs Ellens beskrivning av det hon vill göra här:refo_ellenskafvenstedtcover

”Med utställningen ”Season’s Greetings” på Odenplans tunnelbanestation riktar jag strålkastarljuset mot konsumtionens baksida och skapar en motpol till reklamaffischerna på stationens väggar. Verket är ett svar på köphetsen – en påminnelse om det som pågår bakom och under, parallellt med vår shoppinghysteri och stress. Det vi människor lämnar efter oss när vi gör plats för nya föremål i våra liv.

Under tre månader förvandlas konstmontern på Odenplan till ett akvarium där betraktaren kan se ett stratum av olika konsumtionslager. De fyra säsongerna med sina shoppingkrav har rusat förbi i ilfart och skapat nya skikt som jorden försöker bryta ned. I montern trängs mängder med saker och kläder som trycks ut mot glasrutorna, sammanpressade i en artificiell nedbrytning under marknivå.

”Fuck all that stuff I have already, I want other stuff.””

Ett spännande projekt och ligger i linje med hur vi tänker, vi behöver göra på nya sätt för att få nytt resultat och vi behöver hjälpas åt att påminna varandra om att göra på nya sätt. Så under några veckor har vi funderat över logistik, förvaring och insamling. Nu är vi igång. Första lasset går i morgon till Nynäshamn där Ellen kommer att förbereda konstverket. Nästa vända går i början av nästa vecka.

Hjälp oss att få ihop bra grejer, kul saker och sånt som kan få ett nytt liv efter konstprojektet. Efteråt kommer vi att hjälpas åt att ge de saker som är i bra skick till behövande och resten blir nytt råmaterial i avfallstrappan. Det kommer att ske i mitten av mars 2017.

Tack Ellen för att vi får göra ett kul projekt, där saker som kan få nytt liv blir konst! Vem hade kunnat tro det när vi träffades första gången på invigningen av den lilla affären Siffe på Horngatan. Minns du att vi pratade om ullfibrer och hur man skulle kunna få till fler studenter på Konstfack att använda olika råmaterial som gick lite utanför boxen.

Följ vårt arbete här och välkommen på vernissaget den 14 december!

//Liselotte Norén som gärna tar emot allt du har. Skräcken för delaknappen har släppt nu!

 

 


Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *