Söndagsöppet när solen skiner ger fler jobb

Vi har söndagsöppet under våren så du enkelt kan komma förbi oss på din promenad längs med Kungsholmsstrand. 11.30-15ish har vi sagt men när vi kommer igång så brukar vi vara kvar längre. Det finns alltid något nytt att fundera på, skapa eller uppdatera. Kolla på facebook eller Instagram så ser du enkelt vilka som är där och när.

Gick du förbi idag på jakt efter vår grannes Fryst fantastiska glass, så såg du Liselotte och Anna med ett två meter långt papper fullt med notisar och pannorna i djupa veck. Ett par som kikade in frågade vad vi höll på med, för det såg så kreativt ut. Vi kanske skulle testa det i refo_planeringmorgon på vårt möte…..

Det är tiden fram till hösten som vi detaljplanerar nu. Hur ska vi kunna skapa så många sommarjobb som möjligt tillsammans med dig i år, det är vår huvudfråga just nu.

Vi har som tidigare år kontaktat Stockholms stad med vårt erbjudande om att vi kan ta emot sommarjobbare och samtidigt både utbilda dem och ge praktiska färdigheter inom många områden. I år fick vi detta svar:

”Vårt primära uppdrag är att erbjuda sommarjobb till ungdomar i Stockholms stad och därigenom ingår det även att ta in arbetstillfällen för dessa jobb. När vi talades vid hade jag en tanke på att vi eventuellt kunde står för ungdomarnas lön och att ni själva betalade era handledare. Tror din tanke var det omvända. Men pga att ert projekt står under ett bolag faller ni utanför ramen för vårt uppdrag.

De arbetsplatser som vi samarbetar med är främst inom de kommunala verksamheterna, upphandlade entreprenörer och till viss del även ideella organisationer (om de faller under stadens allmänna intressen). I praktiken innebär det att det råder principiellt förbud mot att ge ekonomiskt stöd åt enskilda. Enl. kommunallagen får näringsverksamhet inte heller ges konkurrensfördelar genom understöd från kommunen. Staden kan därför inte ge stöd åt enskilda företag i form av gratis arbetskraft, även om syftet är att skapa arbetstillfällen. Således kan vi tyvärr inte samarbeta kring ert projekt, även om det är för en god sak.”

refo_nashMen är det verkligen rätt tänkt, är det en stor konkurrensfördel att ha en sommarjobbare i tre veckor som ska handledas, utbildas och tränas på att komma in rätt i arbetslivet? Eller är det snarare så att vi tillsammans med staden kan skapa ytterligare några platser för dem som inte har ett nätverk så de med enkelhet kan få ett sommarjobb? Vi vill ge fler chansen till en första rad på CV´t och möjlighet att lära sig massor.

Jag tycker det dags att uppdatera den regeln och se till att mötet mellan offentliga aktörer och näringsliv blir enklare och mer pragmatiskt. Fler måste få chansen till ett jobb och att lära sig jobba! Det första sommarjobbet kommer de flesta av oss ihåg, jag klippte gräsmattor och gick ut med hundar. Vad gjorde du?

Så kom förbi oss på Kungsholmsstrand 175 när solen skiner på nästa söndagspromenad, handla något, prata jobb och integration så ska vi se om vi kan få in fler sommarjobbare p åarbetsmarknaden tillsammans! Det är ett hållbart sätt att tänka och vi måste göra på nya sätt nu om vi ska få nya resultat, annars blir vi sittande med de gamla och det funkar ju inte längre.

//Liselotte Norèn

PS Hinner du inte förbi oss så uppdaterar vi webbshopen hela tiden med nya saker. Vackert återbruk som skapar mervärden på vägen!

 


Kommentarer

2 svar till ”Söndagsöppet när solen skiner ger fler jobb”

 1. Profilbild för Ina engelbrektson
  Ina engelbrektson

  Hej. Har rensat vinden och har en del material tyger etc som jag tänkte skänka till er. Kan vi komma förbi på norrmälarstrand? När finns ni där i veckan?
  Mvh
  Ina engelbrektson

  1. Profilbild för admin
   admin

   Hej Ina, i morgon söndag är vi på plats på Kungsholmsstrand 175. Mellan 11.30 till 14.00isch. Det vore toppen med tyger då vi samarbetar med ett kvinnokooperativ som gärna tar sådant som blir över.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *