Olika saker som hjälper, hitta ditt sätt!

Vi tänker att många liksom vi oroar sig över hur det står till i världen och vill gärna hjälpa till. Det är dom små sakerna som vi orkar göra varje dag som kommer att skapa skillnaden tror vi och eftersom vi är på olika ställen i livet och har många saker på gång, så måste det vara lätt att hjälpa till tänker vi också. Därför har vi skapat några olika sätt att ge sitt bidrag så att det blir en lite bättre värld och så du kan hitta det som passar just dig! Bättre att göra något litet ofta än att ha dåligt samvete för att man inte kan rädda alla. En är en bra början, det är så vi tänker. Blir vi fler och gör saker tillsammans så kommer också fler att kunna få det bättre.

Refo_hurvigörVi kan hjälpa här hemma med att skapa möjligheter till att snabbt komma in i samhället på olika sätt.  Som vi ser det finns det ett  akut skede när folk flyr från krigshärdar och är på flykt från något som för oss som finns här hemma är svårt att ens föreställa sig. För den delen finns det organisationer som är proffs på det akuta skedet. Men sen kommer vardagen, när man väntar på att få besked om var man kan bo, vart barnen kommer att gå i skolan och om och hur man får stanna. Ett skede som är nog så påfrestande och för vissa kanske ännu svårare att förhålla sig till. Och det finns också personer som behöver hjälp och som redan finns här, t ex att komma igen efter sjukdom, hitta ett annat sätt att lära sig nya saker på eller att känna att det jag kan och orkar göra har ett värde och börja sin resa mot sin dröm här och nu.

Några av de saker som vi gör redan nu är att ge kläder till behövande för att gå i skolan, praktikplats för att lära känna fler företagare, badkläder för att kunna delta i idrotten och bli godkänd i simning. För i Sverige har vi många sjöar och vi har sötvatten, dvs man flyter inte lika bra som i saltvatten och vi gör massor av aktiviteter ute när det är sommar i och runt sjön. Att kunna simma är en del i att kunna vara med på ett säkert sätt, när kompisarna gör saker. Vi låter också personer arbetsträna, öva sin svenska samtidigt som de gör en av uppgifterna i refo och vi hjälper folk att starta företag på ett hållbart sätt.

Här kommer några olika sätt som du kan bidra på:

Köp våra grejer

Refo_fleraprodukterNär du handlar våra produkter så går hälften av pengarna till den som har gjort det du köper och hälften till vårt arbete med att skapa jobb och utbildning lokalt. Vi gör våra saker lokalt och dessutom minskar vi klimatpåverkan genom att allt är återbrukat eller restmaterial. Det som är lite speciellt är att vi lägger stor möda på att göra våra saker både snygga och finurliga. Det finns alltid en fiffig lösning för att du ska gilla det du köper lite extra. Tex är våra barnbyxor med lite förlängda muddar så du kan ha dem längre. Först med uppvikta muddar och sen som vanligt. Eller skjortklänningarna som har resår så den lilla prinsessan kan byta kläder hundra gånger utan att man behöver vara inblandad. Kan det själv……och självklart med fickor för alla skatter som ska samlas.

Refo-paket, för varma barn lär sig mer

Refo_refo-paket röd mattaRefo-paketen, är ett paket av 10-12 plagg i samma storlek som vi ger till behövande barn. Det gör att de kan delta i skolan och förskolan på ett bra sätt.  De kostar 195 kronor per styck och det är kostnaden för att samla in kläderna, lagerarbete och utdelning genom våra utvalda kanaler. Dom som delar ut paket är utvalda av oss  för att säkraställa att kläderna verkligen kommer till nytta för barnen.

Själva refo-paketen packas av Ulvsunda arbetsträningscenter för att öva att vika, följa instruktioner och se till att få saker färdigt och dessutom kan man få ett arbetsintyg av oss. Vi märker att göra refo-paket har ett högt värde eftersom det är en uppgift på riktigt och man vet att kläderna kommer till användning. Vi får in mycket kläder och numera har vi kontakt med tre hem för ensamkommande flyktingbarn som behöver kläder till tonåringar och det får dom av oss.

När du köper ett refo-paket får barnen kläder och samtidigt blir det ett jobb för någon  ungdom som behöver en rad i cv´t och en personlig referens. Köp ditt paket här.

Hjärtan, en liten bit på väg

Refo_hjärtaSen har vi hjärtanen av återbrukade sugrör som kostar 50 kronor. De pengarna går till transporter, tvättmedel för att få ut fler paket snabbt. Vi får in kläder och hämtar säckar på skolor och på andra ställen där det finns kläder som har glömts. Det mesta är rent men en del behöver tvättas. Vi har folk som hjälper oss att tvätta, hämta och lämna kläderna så att det går snabbt att få ut refo-paketen. Packar gör vi t ex på onsdagarna i Akalla när det är lunchöppet på Finlandsgatan 40. Så lägg din lunch där och packa refo-paket ihop för att göra nytta på ett enkelt sätt.

Sätt oss i arbete, vi gör workshops , föreläsningar och kul event med mervärde

Refo_öppethusrefopaketHelenLarssonAnvänd oss när du vill göra något som sätter fart på kreativiteten. Vi har olika miljöer, folk som kan mycket om både material, tekniker, grupp och ledarskap eller snarare hur man på olika sätt kan lära sig nya saker. Vi använder lim, cykelslang, tyger, papper och gör en bild av var projektet står just nu och vart det ska. Det blir bra samtal när man får använda båda hjärnhalvorna och det är vi bäst på!

Det är en klyscha fast vi gillar den: ingen kan göra allt, men alla kan göra lite.

Så vilket sätt passar dig just nu? I shopen hittar du fler!

//Liselotte Norén

 

 

 

 

 


Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *