Vad är väl ett år med refo?

Vad är väl ett år med REFO – årskrönika 2015

refograffittiSom vanligt är det skönt med helger, året 2015 började också så. För en sann serieentreprenör  är det lätt att betrakta tredje året (2015) som magiskt. Det är då det ska ske, verksamheten ska bära sig, det är då man på riktigt ser om den idé man drivit fungerar och det ska kunna skördas frukten av hårt slit.

För ni vet väl att REFO är helt unika, ett av de få sociala företag som inte bedriver sin verksamhet på bidrag utan ska driva en långsiktigt hållbar verksamhet som är självfinansierad. Det är vårt mål och det är en stor utmaning för folk som tycker att man som aktiebolag inte kan ta ett utökat samhällsansvar. Men om vi tycker att det är en affärsrisk att vara beroende av hur politiska beslut tas och gärna bestämmer själv med vilka vi samarbetar och hur det ska göras så är vi ett socialt företag 2.0. Läs mer om det här.

Så vad har hänt 2015?

Redan i början av året ser vi resultat då flera av dom unga vuxna som vi supportat och utbildat får jobb. Tangen, som tangenklev in en dag på kontoret och sa ”kan jag hjälpa till med något för jag är jävligt less på att glo på TV”  har fått lägenhet och jobb. Lyckan för honom är fullständig, och du kan inte ana hur mycket pengar vi har sparat svenska skattebetalare för denna insats, då killens straffregister är gediget. Vad vi gjorde? Vi pratade, puttade, fixade och trixade för att hitta det som han gillade och var bra på, sen utvecklade vi det genom att öva, läsa på och använda den begåvningen till rätt sak. På samma sätt gör vi med alla som är hos oss. Hitta det du är bäst på, kombinera med att öva, lära sig mer och hitta tillbaka till drömmen och jobba med nätverket för att hitta en plats. Låter lätt, ja det är det när man kan det! Vi övar på……

Nästa stora steg är när vår partner som hjälper oss med refo-paket gör om sin packningsstation. Nu kan vi tillsammans göra många fler paket och det är precis som om vi la oss i beredskap för det som hände efter sommaren, med alla flyktingströmmar och det stora behovet av akut hjälpa som behövs här runt omkring oss. Ett refopaket rött runtREFO-paket är ett paket med kläder som gör att ungar får en möjlighet att gå till skolan i vårt närområde. Vi behöver få ut mer kläder till barn som inte kan gå ordentligt i förskola eller skolan annars. Kan man inte vara ute på rasten utan att frysa så kommer man att vara sjuk. Är man sjuk så kommer man efter och är man efter behövs det inte mycket innan skolan blir tråkig och då går man inte dit. Varma barn lär sig mer tänker vi och för några dagar sedan passerade vi 1000 utdelade paket. Ett jätteviktigt arbete för oss!

Under senvintern får vi möjlighet tillsammans med vår samarbetspartner ”The voice of Tensta”  att få till ett besökThe Voice of Tensta som vi inte trodde var möjligt. Publicservice TV, dvs SVT besöker förorten och gör en utfästelse om att starta en lokalredaktion i ”Orten”. Det var naturligtvis flera krafter som var inblandade i detta. Men vi bidrog till möjligheten att visa upp en mer rättvis bild av en bortglömd del av Sverige, förorten. Nu är man snart på plats på Rinkebystråket och vi är glada för att fler nyheter kommer att ge en nyanserad bild av orten, dvs förorten. Så go på förortsjesus med superhjältevapen som länken går till.

Under våren blir vi fler remakare och designers. Jättekul för på så vis får vi fler produkter att sälja och kan fortsätta arbeta starkare mot målet att vara en långsiktigt hållbar verksamhet. Under 2015 har vi fördubblat antalet produkter. Något som vi är jättestolta över. Den nya webben finns på plats och vi gör en film för att beskriva hur REFO fungerar. Att göra film är ett jättekul sätt att redovisa hur vi jobbar men sen är filmen plötsligt borta…..

nashSommaren består av två saker för oss. Att skapa sommarjobb till ungdomar som inte med enkelhet kan få ett sådant. I år har vi med hjälp av Svenska Bostäder gjort ett kretslopp där vi använder reklamvepor som ska bytas eller är feltryckta för att göra nya produkter med en alldeles egen historia. Tre sommarjobb blev det av det och vi fortsätter utveckla det konceptet. En helt annan historia är Nash på bilden som var på sommarjobb i Akalla och som vill bli designer, då måste man kunna sy eller hur? Det var hans fråga tillsammans med när han kunde börja. Under hösten har han lärt sig allt bättre och så här glad blev han när han fick sitt refo-armband. Det får man när man får lön för första gången hos oss.

Almedalsveckan är ett event vi också deltar i. Fast egentligen gör vi inte det, mer än med våra produkter som vi ”klär på” ett antal ambassadörer som gör walk the talk genom att bära designat återbruk. Sommaren toppas med att vi hittar en partner för ett av våra större kretslopp. Företaget Hasta som började när Stefan Schörling 1982 köpte en smedja på auktion i sin hemby Hasta utanför Arboga. Ett par antika gardinomtag som var populära hos damerna i trakten var inspirationen till Stefans första egna gardinkrokar. Resten är historia, REFO gör inredningsdetaljer av de spillmaterial som skapas i Hastas produktion. Tillsammans med Hasta är vi på FORMEX, norra europas största inredningsmässa. Med plattaHasta 1 fötter som man får efter intensiva mässdagar och huvudet fullt av intryck efter alla möten med många intressanta personer som pratat hållbarhet och hur man kan göra samhällsutveckling på riktigt så satte vi oss ner och funderade på hur vi skulle kunna göra arbetet med storskaligt.

Hösten etablerar oss i ett projekt tillsammans med Färgfabriken som heter Experiment Stockholm. Roliga, udda och annorlunda vinklingar på hur man kan tänka utveckling. Hur kan det se ut i Stockholm om några år? Vi är med i några olika forskningsprojekt där vi deltar aktivt i att skapa en Refo_öppethusbesökEstlandmer praktisk och lösningorienterad forskning. Genom att bidra med det vi har lärt oss så kan vi också se till att vår resa blir en del av lärandeprocessen hos fler och närma oss hållbarhet från flera olika håll. Vi tror på att vara på olika arenor för att lära oss mer och för att bidra med det vi har lärt oss. Ett av projekten var på besök från Talinn och vi har börjat titta på nästa samprojekt. Några av de saker som produceras av dem finns på plats redan och vi gör utvärdering vad som skulle kunna funka att sälja hos oss.

Hösten blev kanske inte den positiva skördetid som dom flesta av oss tänker på. Flyktingströmmarna kom, och behovet av REFO-paket, dvs kläder till barn blev mer aktuella än någonsin.  Vi la både tid och energi på att snabba upp våra processer för att få ut fler paket där det behövdes. En ljusglimt i det här var att vi haft tillgång till en stor akalla 3lokal i Akalla. Viktigt att vara på plats i Järva som är det område vi är mest aktiva i. Vi kallar det #akallaskapar och det är spännande att lägga alla pusselbitar för att göra en samproduktion på riktigt tillsammans för att skapa en metod för hur man kan tillvara ytor som står tomma för att skapa värden för fler. Tillsammans med Brostaden och arkitektbyrån Spridd finns nu Unispacemetoden på plats och dags att göra verklighet av på ett nytt ställe.

Refo_RachelochallabarnEn rolig sak till är att Rachel Biirah åkte till Uganda med väskorna fulla av refo-paket för att ge fler barn möjlighet att gå i skolan. Normalt delar vi ut refo-paketen i närområdet men Rachel träffade vi i samband med entreprenörsskolan i Tensta och hon har en plan för att ge fler barn möjlighet att nå sin dröm. Klart vi hjälper till med det! Projektet heter Change for the better och där kommer du att kunna följa arbetet.

Vi fortsätter vårt arbete för att vara ett socialt företag 2.0, samtidigt som vi tror på att det är genom samproduktion vi kan förändra världen, och vi börjar där vi står här och nu, tillsammans med dig tänker vi? För det är dom små sakerna vi gör varje dag som kommer att förändra världen. Det börjar med dig och mig och det vi gör lite annorlunda för att göra världen lite bättre.

För oss är det viktigt att kunna hitta sätt att göra det lättare att göra bra saker för fler. Det ser vi att vi bidrar till genom våra kretslopp och när vi berättar hur vi gör. Storytelling for the win tycker vi. Nästan alla våra produkter bär på en intressant historia och den berättar vi gärna. Kvittot på detta är när en remakare säger att ” jag tänker på hur jag klipper ut i nya tyger för att se till att det blir en refobit över”. Det är gött att höra och vi vet att familj och vänner runt omkring oss tänker på hur man sorterar, vad som går till refo och hur man kan tipsa om hur vi kan göra bra saker tillsammans.

Det vi har lärt oss under 2015 är att samproduktioner är kul, jobbigt, lärande, utmanande, utvecklande och helt simförening 1alldeles, alldeles underbart! refo_sopsorteringVi lär oss massor av de olika samprojekt vi är med i där några exempel är Experiment Akalla för att utnyttja tomma ytor till nya saker, sophantering och återbruk som tema på Beadalong eller simklädsinsamling tillsammans med Spårvägens Simsällskap.

Men har det lyft då, som en startup ska? Ja det har det, vi flyger om än vingligt och det går både upp och ned. Ibland till och med bakåt, men pratar vi värde så är det stort, större än det kanske ser ut vid första anblicken. När vi säger att vi hade 17 personer inne under året som fick lön, kanske sin första rad i cv´t och en personlig referens, så låter det kanske inte så imponerande för dig. Men värdet i att tillsammans klä på över 1000 barn, att ha två nya företag som är under uppstart, företag i vår grupp som dubblat sin omsättning och som tar in hjälp i sin produktion, samtal om hållbarhet som sker både i våra kretslopp och utanför dem och att vi kan hjälpa fler att hitta sitt sätt att göra världen mer hållbar genom att göra det enkelt att Refo_guldfiskskålhjälpa, det är värdet. Vi tror att resten kommer, för med klimatöverenskommelsen i Paris som grund så är det implementation av hållbarhet som gäller, i stor skala. Och det är upp till dig och mig, för det är vi som gör skillnad genom att göra på nya sätt. Nya sätt blir nytt resultat och det är det som behövs nu.

Kom igen Tomten , det här är vår önskelista för 2016Refo_önskegran och den sitter i önskegranen i Akalla:

Vi vill utveckla pop-upshopkonceptet och ge hållbarheten ett ansikte. Då behöver vi plats att vara på gallerior, receptioner och andra ställen som har stor genomströmning. Centralen kanske? Tomten, vad kan du göra?

Vi vill hitta fler återförsäljare till våra produkter och gärna mitt ibland alla andra butiker så det blir lätt att göra rätt. På samma sätt som du kan köpa saker som är nyproducerade så ska du kunna hitta saker som är snyggt återbruk och som ger utbildning och jobb lokalt. Att göra det enklare att välja hållbart är vårt sätt att få oss att samverka!

Vi vill starta språkcafe för kvinnor som annars inte kommer ut för att öva språket, då kan vi tillsammans hitta sätt att göra integration på riktigt. Sen tänker vi att vi skulle kunna sälja vår 2hand för väldigt låga priser för att alla ska ha råd att köpa dem. Men de kommer inte att vara gratis, då värdet är större än det… plaggen kommer ut i cirkulation igen och gör även så att fler kan delta i samhällsaktiviteter. Kanske kan vi också hitta fler sätt att dela ut refo-paket, för det finns och kommer att finnas barn som behöver dem för att kunna gå i skolan. Genom dom här aktiviteterna vill vi kunna involvera flera personer som vill växa tillsammans med oss.

Go refo go som vi brukar heja på oss själva med.

//Liselotte Norén

PS Du vet väl att varje gilla, dela och köp betyder jättemycket för oss! Det gör att vi vet att fler vill ha en bättre värld på ett hållbart sätt. Du hittar länkarna till facebook, twitter och instagram här på hemsidan i högerspalten och vi uppdaterar webbshopen hela tiden.

bonad reuse redo refo

 

 

 

 

 


Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *