Goda samtal ger mer

En glimt i ögat när någon har förstått, det goda samtalet när jag känner att här lärde jag mig mer fast jag tycker inte likadant, men spännande det finns på riktigt folk som tycker så, ett telefonsamtal något år efter ett möte, man vet aldrig när det händer och vad det leder till. Så här blev det när Refo_RachelBiirahRachel Biirah ringde för några veckor sedan och frågade om hur vi tänker med refo-paketen, är dom alltid till för att delas ut i närområdet?

Rachel och jag träffades när vi hade entreprenörsskolan i Tensta. Den hade vi varannan söndag pro bono för att Anders Lindh från Mongara och jag ville skapa förutsättningar för att fler skulle få jobba med sin dröm, sitt projekt och på sätt kunna skapa sin försörjning på det dom väljer. Det Anders och jag har lärt oss om kreativitet, planering, sälj och marknadsföring kan vi dela med oss av så fler kan sätta igång att göra. Vi tror på att utbildning är nyckeln till förändring. I början tänkte vi att vi jobbade för att fler skulle kunna flytta från Tensta, fast ganska snart insåg vi hur fel den tanken är. Det handlar om att göra det bra där man är och man startar med sig själv. Folk som trivs där dom bor gillar att bo kvar.

När Rachel åkte till Uganda och hälsade på familjens hemby och såg hon att det fanns saker hon gärna ville göra på plats för att det skulle bli bättre. Som hennes mamma sa när jag träffade henne för några veckor sedan ” att ta det svenska sättet att göra saker på och arbeta tillsammans på plats kommer att göra skillnad. Barnen måste få gå i skola och lära sig mer”. Rachels arbete kan du följa här och när hon är hemma igen vet vi mer om hur hon vill fortsätta arbetet. Hon har en plan och vi är med i den!

När jag träffade Dani Matti första gången så sa han: Liselotte, du måste hjälpa mig, det finns barn i min trappuppgång som inte har kläder så dom kan gå till skolan”.

Så är det och det är därför vi har skapat refo-paketen, varma barn lär sig mer! Om man har tunna kläder så kan man inte vara ute på rasten utan att bli sjuk. Är man sjuk mycket för att man har dåliga kläder så kommer man efter i skolan. Är man efter i skolan så blir det tråkigt att gå där och snart struntar man i det.

Det är också därför vi kör kampanjen #rekojul . Hjälp oss att klä på fler barn!

Nu i början av december åker hela Rachels familj med fullpackade koffertar, inte av de egna kläderna utan med refo-paket, för att klä fler barn så de kan vara med i undervisningen. Det är en del av det arbetet vi har gjort på onsdagsluncherna i Experiment Akalla, en del av unispacemetoden. Som Jan Gösbäck sa när han var hos oss ”ett av årets vettigaste lunchmöten”.Refo_önskegran

Kom ner på onsdag den 2 december för ett vettigt lunchmöte du också! Välkommen ut i förorten på marknad där vi säljer våra produkter, har återbruksworkshop och du kan hänga din önskning i vår önskegran och förstås med en massa goda samtal!

Anmäl dig här och följ våra uppdateringar.

//Liselotte Norén

 

Här är några exempel på det du kommer att hitta hos oss på Finlandsgatan 40.

Refo_fleraprodukter

 

 

 


Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *