Refo på Miljötinget

Hur tidigt väcktes ditt intresse för miljö- och samhällsfrågor?

2015-11-03 23.04.08Efter en givande medverkan på Miljötinget i Borlänge 2014, fanns refo åter på plats vid årets upplaga av Nordens största miljöevent för unga. Miljötinget vänder sig till elever i åk 8-9 och gymnasiet, arrangörerna är Region Gävleborg, Region Dalarna samt en varierande värdkommun som denna gång var Gävle. Syftet är bland annat att bidra till ökat intresse kring miljö- och samhällsfrågor samt att ge unga människor verktygen att utveckla och driva sitt engagemang vidare.

Jag och Pia Rydberg medverkade under eventets första dag genom att hålla en kreativ workshop och berätta om 2015-11-03 23.05.45refos olika metoder för att skapa hållbar samhällsförändring. Vanligtvis är det Liselotte Norén som sköter presentationen, så det blev en ny men nyttig utmaning för oss att även sköta snacket! Vi fick ett tjugotal deltagare som gick loss på återbrukade t-shirts och cykelslang. Några lärde sig att knyta makramé som om de aldrig gjort annat och de flesta verkade lämna workshopen inspirerade!

Deltagarantalet på drygt 170 personer var något lägre än föregående år, vilket troligtvis orsakades mest av olycklig tajming. Men både arrangörerna själva och inbjudna kommunpolitiker påpekade:

2015-11-03 23.05.10– Det är så fint att ni ändå är så pass många som väljer att komma hit för att jobba med viktiga frågor på ett event med strängt drog- och alkoholförbud när det är både höstlov och Halloween.

Vi kunde ju inte annat än att hålla med och jag gillade att hela eventet andas ”av unga, för unga och med unga”. Projektledningen ser till att det genomförs utifrån ungas funderingar och förutsättningar genom att det varje år planeras och genomförs av ett ”programråd” bestående av 20 ungdomar. Jag uppfattade en härlig känsla av stolthet i kombination med upprymd förvirring bland de programråd vi pratade med. Ni vet, den där känslan som ofta uppstår när dagen man slitit länge med att förbereda plötsligt är kommen!IMG_20151030_144421

Kära Miljötinget, vi kommer hemskt gärna tillbaka! Men inför nästa års planering föreslår vi att återbruk får genomsyra eventet i större utsträckning. Hint, hint, refo har många knep på lager!

Behöver du hjälp eller någon att bolla idéer med kring hur du kan göra ditt evenemang mer hållbart? Hör av dig på info@refo.nu!

// Anna Björkman


Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *