Nu är tid att vara modig

Jag har liksom du förfärats över bilderna på flyktingarna som står på fel sida av stängslet, människor som drunknar på havet eller kvävs i en lastbil på väg från en plats som är helvetet på jorden. Med barnen i famnen, med farfar i rullstol tog de sig fram…..och många av de nära och kära har de fått lämna kvar.

Jag imponeras över de olika initiativ som startas, beundrar folk som samlar in pengar, skor och mat för att hjälpa och vet nu att det goda kommer att segra till slut. Men vägen dit är lång och det är nu agnarna skiljs från vetet. Det är nu du och jag och vårt mod behövs, varje dag hela tiden för att det goda ska kunna fortsätta att växa.

Jag satt på historielektionen på mellanstadiet och förundrades över varför inte fler sa ifrån när man såg röken stiga ur ugnen från lägren och när det gick mystiska transporter av tåg genom byn. Jag skulle ha kämpat, hittat sätt och varit kreativ för att rädda dem som behövde min hjälp, tänkte jag i skolbänken. När jag kom ut från lektionen hade min bästa kompis nazistsymbolen inristad i sadeln. Hennes mamma kom från Tyskland. Många sadlar blev det och många tårar när vi gick från skolan tillsammans.

Refo_LNalteregoNu är det dags att göra det, att ta fram det där modet att kliva utanför sin komfortzon och se vad jag kan göra varje dag hela tiden. Rädslan är det största hindret för utveckling och för att övervinna sin rädsla krävs det mod tänker jag. Att vara rädd och ändå göra något man tror på är ett stort steg i min egna utveckling.

För även om jag inte kan vara på havet, eller i Tyskland just nu så kommer det nyanlända hit till Sverige varje dag. Dom behöver kläder, lära sig språket och få vänner som kan hjälpa dem in i samhället på ett bra sätt. Jobb, skola eller fotbollslaget, de personer som kommer har en historia med sig och kan och vill saker.

 För mig är mod att våga lyssna en gång till när det jag ser inte stämmer med det jag känner. Om jag väntar lite till, frågar och lyssnar på svaret så kommer historien att ta form och det är lättare att förstå och sluta vara rädd. När jag förstår kan jag hjälpa bättre, för saker är sällan som de ser ut vid första anblicken.

Mod är för mig också att alltid ta diskussionen när jag hör saker som jag känner inte stämmer med min inre kompass. Min familj har vant sig i att jag tar tag i saker som inte är bra, det är alltifrån folk som tränger sig i kön när det står en unge som ska betala ”för att dom har så bråttom”, till att gå långt utanför min komfortzon och delta på ställen bland personer som jag upplever inte delar mina värderingar och som jag kanske tom är rädd för. De lägger väldigt mycket tid på sånt som jag inte kan något om och som jag inte tycker tillför speciellt mycket. Vilken väska som är rätt, kläder som är inne och skor som det gör ont att gå i men som man ska ha till långa rader av produkter som tillverkas i processer som inte är hållbara.

Men låt bli då, tänker du kanske? Nja, hur ska jag då lära mig hur saker fungerar och kunna påverka med det jag kan och tror på? Och bland våra samarbetspartners och återförsäljare finn det många modiga person som vill göra på ett nytt sätt. Vi älskar ert mod!

Det är modet att möta människor där dom är och se vad man kan göra tillsammans som krävs nu! Vill du vara modig tillsammans med oss?

Refo_refo-paket röd mattaDet här kan du göra med oss:

  • Köp refo-paket så fler paket går ut till nyanlända flyktingar. Länk om du vill handla nu.
  • Bli remakare för refo och bidra till projektet.
  • Köpa mindre grejer, men om du måste köpa något, köp remake från oss istället för nyproducerade prylar.
  • Använd oss nästa gång det är en kickoff eller annat teambuilding event med jobbet för att höra en god historia, lära dig att återanvända och skratta mycket.
  • Våga ta diskussionen, kom och öva med oss. Med fler goda som hörs, blir det mindre plats för dom andra.
  • Låt företaget köpa refo-paket som en del i sin CSR istället för laxen till jul.
  • Tipsa oss om ställen där vi kan vara med för föredrag, popupshoper eller event.

På tisdag kväll finns jag och några av oss på Kungsholmsstrand 175, kom förbi och hjälp oss att vara modiga.

//Liselotte Norén

PS Varje gilla på Facebook, Instagram och Twitter är viktig för oss. Du hittar länkar i högra spalten.

 


Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *