Snart Formex

Refo-sign-formex-2015_webb-646x1024Att vara med på Formex är en dröm som blir sann för oss nästa vecka. Det är stort, alla är där och det finns hur mycket möjligheter som helst att knyta nya kontakter med företag och butiker som är intresserad av att göra ett bidrag i samhällsutvecklingen på ett hållbart sätt.

Vi är på Formex som ett startskott i en av våra större samproduktioner, dvs som en del i monter A05:31 hos Hasta.

Historien om Hasta började när Stefan Schörling 1982 köpte en smedja på auktion i sin hemby Hasta utanför Arboga. Ett par antika gardinomtag som var populära hos damerna i trakten var inspirationen till Stefans första egna gardinkrokar. Mycket har förändrats sen dess men grunden har alltid varit densamma – att vara innovation och ledande på marknaden. Genom att samarbeta kan vi tillsammans ta ett steg för ett hållbart sätt att vara entreprenör på. Att göra är det nya snacka som vi sa lite skämtsamt när vi sågs. Vi är doers och då blir samarbetet en samproduktion, en spännande resa där vi tillsammans utvecklas.

Så är skriver Hasta på sin blogg ”

Redesign – Hasta och Refo förenar entreprenörskap med hållbarhet

Vi har tillsammans med organisationen Refo byggt ett kretslopp där svinn från gardinproduktionen återbrukas i nya designprodukter. Konceptet kallas Redesign och syftar på att förena design och företagsamhet med hållbarhet och återbruk.

Hållbarhet och miljöarbete har traditionellt sett varit skiljt från affärsmannaskap och setts som en kostnad för företag.  Hasta och Refo tycker det är en förlegad syn. ”Vi tror på att bygga på likheterna istället för att fokusera på olikheterna. För att verkligen kunna påverka måste vi förena hållbarhet med företagsamhet och lönsamhet.” Genom att förena kreativitet med affärssinne har vi tillsammans kunnat minska svinnet och nya arbetsmöjligheter skapas.

Kretsloppet startar med att Hasta samlar, sorterar och sparar svinn från sin produktion av gardiner, solskydd och gardintillbehör. Materialet ges sedan till Refo som designar och tillverkar nya produkter. Tack vare kretsloppets kontinuerliga flöde av material har Refo möjligheter till en mer storskalig produktion och en mer lönsam verksamhet. ”

Vi har både på Hasta och här på refo bråda dagar just nu, du som har varit eller stått på mässa vet precis hur det ser ut bakom kulisserna. Paket som ska sättas ihop, broschyrer som ska vara uppdaterade, etiketter och visitkort från tryckeriet, bildspel och webben uppdaterad, artiklarna in i kassasystem, folk ska veta vilka skift man jobbar, måssutbildning genomföras, klädsel passa med montern och montern ska sättas ihop, upp och om den transporteras så blir silvertejpen och häftpistolen vår bästa vän ett tag framåt.

Men på onsdag kl 10.oo i monter A05:31 står vi redo för att höra vad du tycker om vårt kretslopp.

Välkommen!

//Liselotte Norén

Du som inte kan komma till Formex så finns vi som vanligt på Kungsholmsstrand 175 på tisdagarna och Webbshopen är alltid öppen. Det finns en egen Hasta kategori så du enkelt kan hitta produkterna som är gjorda av återbrukad Hastaväv.


Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *