Papper, spelar det någon roll?

av

I veckan var det kris, på riktigt!

Pappret, vårt fina papper som vi skriver ut både före- och efterbilder på, samt visionen, till varje artikel var slut. På bilden finns också varje designers namn, dvs refo by ……så att du enkelt kan se vem som har gjort artikeln i din hand. refo hundhalsband-nr-4

Spelar pappret någon roll i förpackningen egentligen tänker jag ibland när jag tittar på hur mycket möda och omsorg som vi lägger på att presentera refo-produkterna på bästa sätt? Har det någon betydelse för dig som konsument. Och hade jag gjort rätt så hade jag frågat dig först, istället för att bara ta frågan internt.

Men nu hann jag inte det.

Alltså ringde jag till Antalis på Birger Jarlsgatan och sa som det var. Jag kan väldigt lite om papper, vi har en massa olika frågor som är hållbarhetsrelaterade och kan ni hjälpa oss? Åh så spännande sa Sarah Nilsson som svarade. Välkomna till oss i morgon så ska jag hjälpa er så bra jag kan.

Besök på AntalisJag och Kerstin Kallin gick dit och samtalet vi har kring pappersval är mycket bra. Refo står för hållbarhet och att skapa jobb lokalt, och det vill vi ska genomsyra det vi gör, även i mindre detaljer om det går. Så här tänker vi. Det finns papper som är av returpapp, du har säkert sett det. Lite grövre, ofta lite gråbrunt och ser ”återbrukat” ut. Perfekt egentligen till våra lappar om det inte vore så att det förbrukar väldigt mycket vatten när man ska rena det från trycksvärta, görs i Skottland och att det är svårt att printa bilder på det.

Sen fanns det ett vitare, franskt papper som hade hög miljöklassificering i Frankrike men som alltså tillverkas där och skapar jobben längre bort och sedan ska transporteras hit. Så vi valde ”vårt gamla papper” som både är tillverkat i Sverige, har en fin textilkänsla i pappret och en hög miljöklassificering. Ett vitare papper behöver inte betyda att det är sämre miljömässigt utan det beror på vilken tillverkningsprocess man använt. Här finns en bra guide för dig som också vill välja ett papper för att vara lite mer hållbart och miljösmart.

//Liselotte Norén

Jag är fortfarande nyfiken på ditt svar. Spelar pappret någon roll för dig?


Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *