Lyckan är ett jobb

av

Lyckan när jag öppnar mailen och det står i versaler: Jag fick det, jag fick det, jag har ett jobb!

Vägen till ett jobb kan vara enkel eller krokig, snabb eller långsam. tricket är att orka gå Anders Tangen ritar refovidare, fortsätt igen och igen. Skillnaden för att orka kan vara att någon hejar på, uppmuntrar och ger konstruktiv feedback och återkoppling. Eller skäller och gapar som du väljer att kalla det. I det här fallet så är jobbet någon helt annat än det han har gjort inom refo, men vi vet vad han kan, vad som är styrkorna och hur han tar sig an nya uppgifter. Det kan vi ge en personlig referens på OCH det är det som är skillnaden mellan att våga söka, ta chansen och berätta vad man kan och inte.

Julgranar och skissFör lite mindre än ett år sen kom han in genom dörren på kontoret tillsammans med en kompis som jag har jobbat med länge. Han står i dörren och säger: ” alltså jag är less på att titta på sporten på TV nu, Micke säger att ni gör bra grejer, kan jag hjälpa er på något sätt? Jag har hört att volontärarbete också är en sorts referenser.”

– Vad kan du då, frågar jag? Och i en rasande fart får jag en bild av logistik, elektriker, administratör, lönehandläggare och en massa annat.

– Men vad vill du då, blir min nästa fråga eftersom jag inte får ihop det i mitt huvud.

-Rita, tatuera och rita lite till…..

Jag funderar, vi dricker lite kaffe och jag frågar varför han inte har något jobb när han kan så många olika saker. Bilden klarnar och jag får en idé. – Okej, säger jag. Det snabbaste sättet att lära känna varandra är att göra saker tillsammans. Kan du göra en presentation av refo till mig som jag kan använda i övermorgon? Jag kommer inte ha någon uppkoppling och kan inte använda Powerpoint. Läs in dig, gör en skiss och kom tillbaka i morgon.

Det var vår start, sen har du haft femtio barn runt dig som vill lära sig rita på en och Anders Tangen ritworkshopsamma gång, har gjort klart refo-skissen som står i skylten på showroomet, gått modell på AntWalk på Kulturfestivalen, haft rookies med dig på rit-workshopar för att visa hur du tänker och gör, hittat att tatuering kanske kan vara en bisyssla och nu återigen bemästrat din nervositet för att inte hitta till rätt ställe och har ett jobb. Ett riktigt JOBB.

Vi är med dig, runt dig och kommer fortsätta med att skälla, uppmuntra och se till att du och vi gör vårt bästa tillsammans för att det ska funka framåt. Vi vet att du kan och vi vet att personliga referenser kan vara den skillnaden som gör att man får jobbet!

Nu har vi snart plats för någon ny som vill in i vårt jobbskapande system……

//Liselotte Norén


Kommentarer

Ett svar till ”Lyckan är ett jobb”

  1. Vilken härlig betättelse.
    Heja alla och hoppas det fortsätter så.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *