Året som kommer

av

2014 är året som vi fortsätter med det som vi vill ha kvar och funderar över nya lösningar på det vi ser behöver ändras. Det är också året som vi får vår IT-lösning för spårbarhet på plats så att ni kan följa det ni har lämnat in på webben.

Under året kommer vi också synas på flera olika ställen i landet med våra historier om hur man kan utbilda personer samtidigt som vi ökar hållbarheten. Vi tänker film, inspirationsföreläsningar, workshops och klasser. Fler som hittar till oss och som vill vara med och göra världen lite bättre genom att samla in, återbruka och göra snyggt av gammalt samtidigt som vi tillsammans utbildar, ger tillgång till praktik och vårt nätverk. Egentligen pratar vi om fler små lokala kretslopp som vart och ett gör världen lite bättre där och då.

Små saker som tillsammans ger stora resultat tänker vi!

Året som precis gick har varit ett fantastiskt år, det ser vi när vi tittar på alla bilder som finns…..TACK alla ni som har stött oss, kämpat med oss, hejjat på och hjälpt oss..

Vi jobbar med pitchen
Vi jobbar med pitchen

Året som gick……

En bild från när vi jobbar i januari, många tankekartor har vi gjort. Några personer är kvar i projektet, andra har gått vidare och gör andra saker.

Refo återbruk och remakeEn bild från vårt första lager, urval inför provkollektionen. Välja, märka, fota, bära, skapa, fota…..vi fick prova oss fram för att hitta ett sätt att jobba på.

Artikel om refo i Mitt i Södermalm

Vi kastade oss in i debatten om alla kvarglömda kläder och det gjorde att vi nu har en körlista till skolor där vi hämtar i slutet av varje termin. Refo och Siffe hittade varandra och började samarbeta. Siffe ger oss sina barnkläder som inte säljs och de blir refo-paket och delas ut till behövande barn i närområdet.

209 barn har fått kläder genom oss i år och dom packas numera av bland annat Jobbcenter i Ulvsunda. Här får man träna och öva sin arbetsförmåga och våra refo-paket passar väldig bra för att öva på.

refo besöker Kista galleriaI slutet av april flyttade vi ut projektet för en dag till Kista Galleria. Vi hade 40.000 besökare under dagen…..Fötterna var som flundror och vi lärde oss massor, hur kul det är att möta alla besökare, vilka saker som folk fastnar för och att vi ska vara beredda på att det finns en stor mängd personer som vill hjälpa till på många olika sätt!

Annie Lööf på refobesökAnnie Lööf valde refo som ett av sina besök i verkligheten. Det blev otroligt bråttom på kontoret för att städa, leta efter saker och se till att alla kunde vara på plats. Annie tänkte också på att ta med sig nåt som kunde få nytt liv.Refo får Klöverdams miljöpris

När vi sedan vann Klöverdams miljöpris så fick vi ofta frågan om ”man måste vara centerpartist för att jobba med refo ”. Nej det är klart att man inte måste….vi är både partipolitiskt och religiöst obundna. Det handlar mer om intresse och att vilja förbättra saker. Bilden från prisutdelningen är tagen av Nina Wahlin så det är därför hon inte är med:).

Under tiden fortsatte det att komma in kläder till vårt lager som skulle flyttas till gamla Bion Draken vid Fridhemsplan. I och med det fanns det plats för massor med sommarjobbare. Inga pengar fanns, det var sirap i stödsystemen och alltså dags att hitta på något nytt.  Så vi säljer andelar av sommarjobbare för att finansiera att några ungdomar får en meningsfull sysselsättning under sommaren och samtidigt både utbildning och en bra sak att skriva i sitt CV.

Nina och Jonas i AlmedalenMen här syns Nina Wahlin och Jonas Almeling när de träffas i Almedalen. Heike Erkers i AlmedalenDom tillsammans med Heike Erkers från Akademikerförbundet SSR var några av personerna som vi fick förtroendet att klä när de tex skulle prata hållbarhet, arbete för unga och de olika typer av stödsystem som vi har för personer i utanförskap. #walkthetalk föddes.

Refo o Havskampen i KarlshamnI augusti åkte vi till Karlshamn för att ta emot båtarna som kom in efter att ha deltagit i Havskampen. Ett arbetsmarknadsprojekt lett av Victoria Ahlen som bland annat var en insamling till förmån för Ung Cancer och alltså ett systerprojekt till oss. I samma veva gjorde vi Sergio Pereira till vår lageransvarige, det är nog det han sitter och funderar på högst upp i bilden…..

Refos barnkollektionNu börjar också höstens satsning ta form, vår egen barnkollektion. Den kan ses som ett inlägg i debatten om gifter i kläder och samtidigt ett sätt att praktiskt visa att det går att göra väldigt snygga, lekvänliga och giftfria barnkläder av remake. Skapad av Lotta Rantil och Erica Larsson.

Refos lokala kretsloppDen andra saken vi har jobbat hårt med under hösten är att skapa mindre lokala kretslopp. Tillsammans med Charlotte Wormbs på Svenska Inredningsbolaget jobbar vi för att bli mer klimatsmarta. Vi tar hennes hyllvärmare och ger dem nytt liv. Genom vår remakare Pia Rydberg t ex blir dukar fina och unika handdukar. De säljs sedan i Charlottes webbshop. Refo, Kronbruden och Svenska Inredningsbolaget har julmingelSå har vi gjort världen lite bättre, snyggt av gammalt samtidigt som några till fick utbildning och praktik! Jeanette Boman gjorde också en rensning i sitt linneskåp på Skivarps Gästgiveri och handdukarna är en av julens storsäljare.

Hårband på Coola TantenSen var det dags för nästa lilla kretslopp. Bästa ambassadörskollegan Eva Fröberg har startat butik tillsammans med dottern Sanna Fröberg Fredén med det passande namnet Coola Tanten. Eva hade tygprover som fick ett nytt liv i form av förkläden och hårband. Dessutom kan du hitta barnkollektionen här.

Liselotte i blå klänningUnder hösten har vi också startat en sy och återbruksklass tillsammans med Folkuniversitetet. Vi jobbar tillsammans för att använda skapandet som ett sätt att kunna ta sig tillbaka till en anställning och erbjuder både vår kunskap och nätverk för att hjälpa till. Snart gör vi samma i Södertälje.

 Refo på Locums julmarknad Refo-paketen blev ännu mer lättsålda när vi skaffade iZettle. Här en bild från julmarknaden på Locum. Nästa år kommer vi gärna till dig? Eller så gör vi en insamling och föreläsning t ex på en frukost eller afterwork hos dig.

Mustaschernas julkortMed Mustasch Reklambyrå och Mongara som har köpt refo-paket för pengarna istället för julkort, tillsammans med Mongara ABer andra som tyckte att det var en bra julklapp, så kommer vi nu under resten av jullovet ha ungdomar som jobbar i lagret. Det gör att vi får ordning i lagret, att det kommer bli fler refo-paket som går ut till behövande barn och att vi kan utbilda flera.

Pelican lådorAlldeles innan jul så skulle det iväg ett lass med refo-paket till Sollentuna. Det hällregnade så vi fick kartonger av Micke och Zanna på Pelican där vi har lagret. Du vet väl att du kan lämna in dina kläder där, i gamla biografen Draken som ligger på Fridhemsplan?

I slutet av året tänker vi att traven med kartongen inte kommer att räcka till för alla refo-paket som vi kommer att dela ut:)Tack för ett fantastiskt år, och för ditt stöd och hjälp. Vi laddar om för det finns många nya små kretslopp att skapa, fler refo-paket som ska packas och personer som behöver utbildning, praktik och hjälp med nätverk för att komma ut i arbete igen.

Om vi alla gör lite som kommer vi tillsammans att ha gjort massor, go refo go!

//Liselotte Norén


Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *