Folk som gör

av

Igår var jag och Sandra Pettersson, den remakare hos oss som gör om skor, gör petflaskesmycken och målar på tyg, på besök i remakeklassen som vi har tillsammans med Folkuniversitetet. Eftersom det var några nya personer där så började vi med att berätta lite om refo, vad vi vill och hur vi gör. Några hade redan hört delar av det, men vi Turkosa skortycker att det är viktigt att veta hur vi är ihopkopplade och varför den här utbildningen gör skillnad. Tanken är att man ska se tydligt att alla saker som görs i klassen syftar till att man kan bli mer anställningsbar som person. Så det blir en del sy, en del om hur omvärlden ser ut och hur man själv kan förhålla sig till den….

En av sakerna som vi pratade om ganska länge var refo-paketen och att vi har klätt på 153 barn nu. Några av eleverna gjorde en omräkning av värdet på ett klädpaket och kom fram till att det egentligen borde kosta mycket mer än det 195 kr som det gör.

Någon annan trodde att det var priset som den som fick paketet skulle betala och bekymrade sig för om det skulle finnas tillräckligt med pengar nu när det blir kallt. Men refo-paket som snart ska lämnas utdet fungera ju inte så utan du som köper ett paket, köper egentligen en present till någon du inte känner. Dvs vi plockar ihop plaggen i samma storlek, lägger till skor och distribuerar det till någon som behöver kläder. Eller egentligen så skapar det ännu mer jobb på vägen eftersom ett jobbcenter i Ulvsunda hjälper oss med en del av processen. Så de 195 kronorna klär på någon och ger någon annan utbildning och praktik på vägen. Först i vårt lager, sen på jobbcentret och sen när vi kör ut det.

Då kom jag på att vi ju har inlett ett nytt samarbete. Vi har ju lagret på Pelikan, dvs gamla bion Draken på Fridhemsplan. Här jobbar världens bäste ihopkopplare, Micke. När jag har ett problem som jag vill bolla så går jag förbi honom för att se vad vi skulle kunna hitta för lösning. För någon vecka sen så ville jag hitta fler utlämningsställen för refo-paketen. – Men du säger Micke, Saris änglar har ju också sitt lager här…..

Så förra veckan pratade jag med dom och vi bestämde att vi kommer att upprätta en körlista till härbergen, kvinnojourer och andra ställen som behöver ha kläder, hygienartiklar och gosedjur. Eventuellt har dom en massa kläder som ligger huller om buller och som behöver bli paket. Du kanske läste om dom i Metro igår……

Sorgligt att det ska behövas så många klädpaket och härligt med människor som gör!

//Liselotte Norén

 


Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *