Att vinna pris, vad vinner man?

av

Vi blev ju nominerade till Klöverdams miljöpris. Bara det att bli nominerad är ju otroligt kul, någon har sett det man gör och tycker att det är vårt något. Nu har styrelsen sammanträtt och också beslutat att refo är de som vinner priset. Vi var alltså bäst i denna kategori! Toppen ropar vi och gasar vidare framåt. Vi är ju på rätt väg. Vi behövs och gör bra grejer det är så vi tolkar de hejarop vi får. Vi har nog inte mött en endaste en som tyckt att det vi gör är knasigt och inte behövs………

Vad är det då vi gör och vad är det som gör att man gillar vår idé?

refo startade som en idé om en pantomat. Några ungdomar hade identifierat både problemet för mycket kläder i garderoberna och en lösning på detta. Några av oss konsumerar för mycket, vi växer och behov förändras. Något som gör att mängder av kläder som inte används finns i våra garderober. Samtidigt så är den bistra sanningen att andra inte har det som de behöver. Här blev pantomaten startskottet, en första idé som sedan har vidareförädlats för att bli så mycket mer. refo blev en social klädinnovation, och ett projekt som har vuxit enormt under den tid vi har gjort vår förstudie. Vi har skapat mängder av goda samarbeten, vi har bidragit till att ungdomar och vuxna tagit steget mot sysselsättning, vi har skapat integration och stolthet och vi har fått många att känna sig delaktiga i något som gör gott. Vår förstudie är på väg mot sitt slut. Vi har uppmärksammats och vunnit pris för det vi gjort, vilket är alldeles fantastiskt kul. Verkligheten är dock viktigast och nu är det dags att kavla upp ärmarna för att hitta finansiering och möjligheter inför sommaren och därefter. Allt för att kunna fortsätta vår resa.

Här är refos förstudie i korthet:

 • 15 ungdomar har varit anställda i projektet och mer än 70 personer hjälper oss helt idéelt bara för att de vill att refo ska lyckas.
 • Ungdomarna säger att det har varit jobbigt att både sköta sina studier och att samtidigt jobba i projektet OCH att det har varit värt det!
 • Ungdomarnas föräldrar säger att de kan se att deras ungdomar har lärt sig massor, både om sig själva, om projekt och om hur man kan hantera olika personer och att de har lärt känna många företagare.
 • Genomfört runt 40 utbildningstillfällen, i allt från hur man hälsar, pratar i telefon till gruppdynamik, projektplanering, arbetsstruktur och försäljning.
 • 2 remakare har tagit steget mot att bli egna företagare och kommer att få stöd av refo för att växa tillsammans med oss.
 • 25 personer har delat/spridit i sociala media löpande vilket har lett till att vi nu vid varje nytt inlägg når minst 10 000 personer.
 • Samlat in ett och ett halvt ton kläder.
 • Genomfört en enkät om vad 1000 personer tycker om klädinsamling, remake och att ha på sig återbrukade kläder.
 • Distribuerat soc-paket vid tre tillfällen och 69 personer har nu fått kläder av oss. Behovet är enormt och kommer nu att bli en egen del i refo.
 • Gjort 42 organiserade visningar av oss, våra kläder och här berättat vår historia. Det har varit alltifrån att vara i Kista Galleria för en dag, till föredrag på bibliotek, till att vara på Malmö Högskola, Havskampen i Göteborg, varit med på Stora Klädbytardagen och haft Annie Lööf på besök hos oss på kontoret. Med detta har vi i runda slängar nått 92 000 personer.
 • Vi har tagit fram en metod som steg för steg kan vara en sätt att skapa lokal tillväxt, stolthet, integration, fantastiska nätverk och fler personer som har fått praktisk erfarenhet till sitt cv och blir entreprenörer.
 • Det finns nu etablerade samarbeten på ett antal orter i Sverige, vilket gör att man ganska enkelt kan vidareutveckla dem.
 • Varit i tidningen 5 gånger, och försöker hitta hur många som vi nått….
 • Vi kommer att tömma alla borttappat-lådorna veckan innan midsommar på de skolor som vill (för att se till att kläderna inte slängs utan kommer i bättre händer).
 • Vi har hemsida, jobbar med sociala medier och har öppnat vår webb-shop.
 • VI har vår första shop-in-shop och pratar med 5 andra aktörer om detta koncept.

Så det är ju egentligen allt detta som är vinsten. För sex månader sen kände vi inte varandra i projektet. Vi har vunnit genom att göra allt som står i listan ovan och lite till. Det kan inget pris i världen slå!

Med ganska små medel kan vi fortsätta denna fantastiska resa…..vill du vara med och göra det möjligt och samtidigt göra CSR på riktigt?

Med din hjälp kan vi enklare ta klivet över till en stabil affärsverksamhet!

//Liselotte Norén

refo besöker Kista galleria

 


Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *