Lösning för lådan med borttappat

av

Det kom ett mail till refo från Charlotte som läste sin lokaltidning Södermalmsnytt. I den fanns en artikel om hur mycket kläder som glöms i skolorna. Jag vet själv att jag har stått på huvudet i bortappat-lådan flera gånger och letat efter alltifrån gympaskor, mössor till jackor. Redan då förundrad över hur många fina saker som låg där.

Det stod också i artikeln att skolorna kastar det som är i borttappat-lådan och att det är ganska mycket. Då tänker jag vilket slöseri det är att dom säkert ganska fina sakerna inte kommer till användning och får ett nytt liv. Jag förstår att det kan kännas enklare att köpa nytt istället för att leta efter det som är borta. Kanske var det på väg att bli för litet ändå, men……det blir en dubbel miljöbelastning. Dels slängs det som du tappat och dels köper du en ny som ersättning, i båda fallen en miljöbelastning.

Skolornas ursäkt för att slänga det istället för att återvinna det är att det måste tvättas, och att det är ett problem. Vi på refo kommer gärna och hämtar det som ligger kvar i bortttappat-lådorna, säg två gånger per termin. Då tvättar vi det och sen följer det vår vanliga process. En del säljs direkt, en del görs om,remakas, till nya saker och en del skänks till behövande i socpaket. Nu här vi har fått upp ögonen för hur många borttappat-lådor som finns så är det bara att göra en ringlista, hotell, SL, taxibolag, skolor……

Har du också en borttappat-låda eller vill tipsa oss om ett ställe att kontakta, ring eller maila oss så jobbar vi ihop för att kläderna ska få ett nytt liv!

//Liselotte Norén


Kommentarer

Ett svar till ”Lösning för lådan med borttappat”

  1. […] Vi reagerade på en artikel i Södermalmsnytt. Kvarglömda kläder växer till berg på våra skolor och ingen hämtar dem. Kanske beror det på att vi är slarviga eller slöa eller på grund av något annat. Tokigt är det hur som helst. Så här kan vi ju inte ha det tänkte vi på refo och kontaktade dels tidningen för att få mer fakta och så har vi också hört av oss till flera skolor för att se hur vi kan hjälpa till att göra något åt klädberget. Vi kan ju inte ta ansvar för och fixa till så att högarna blir mindre men vi kan hjälpa till att ta hand om de kvarglömda kläderna så att de inte går i soporna. Vi har redan kommit överrens med flera skolor om att hämta både nu och senare i vår då teminen är slut. Kläderna tvättar vi och låter dem gå in i refo-kedjan, allt för att de ska komma till nytta igen! […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *