Jobb för unga, inte bara återbruk

av

Refo genomgångDet finns massor med saker att lära sig märker jag snabbt när jag kontaktar olika aktörer som ingår i samhällsfunktioner. En av refos bärande idéer är att skapa jobb för unga. Vi tänker att vi så ofta det bara går ger jobb till unga som behöver hjälp in på arbetsmarknaden. Genom att vi utbildar och handleder löpande kommer våra refoungdomar att kunna fylla på sina CV´n och ha en bättre chans på arbetsmarknaden.

Jag har varit entreprenör och småföretagare i många år och är van vid hur det fungerar då, dvs jag har mina kunder, mina projekt och de olika konsulter som jag väljer att jobba med och jag vet hur det fungerar eller vilka svårigheter det kan bli. Allt går i det tempo som jag sätter tillsammans med dom som är inblandade, men……

Nu jobbar jag i mellanrummet mellan entreprenör och innovation, dvs med något nytt som ska bli större, som skapar intresse och som bygger på vilja och engagemang. Det finns massor med myndigheter, inkubatorer, stödföreningar och organisationer som hjälper såna som refoprojektet. Eftersom jag i stort sett aldrig har varit i kontakt med den här delen av företagarsverige så lär jag mig massor varje dag. Jag tänker såhär, när det finns en massa bra stödsystem för innovationer och jag jobbar med en social innovation så bör dom systemem användas. Fast ärligt talat så önskar jag att jag slapp lära mig en del av saker…..

Läs om mina samtal med arbetsförmedlingen och hur jag lyckades hantera det så att vi inte åkte av banan i ett tidigt skede. Vi hade väldigt olika syn på vad som är svårt och vad som är en möjlighet. Allt jag ville var att få veta hur vi skulle göra för att vårt erbjudande om både praktik och sommarjobb skulle kunna bli verklighet. http://www.liselottenoren.se/entreprenor/entreprenoren-ringer-arbetsformedlingen/

I veckan träffade jag en helt annan typ av person när jag var nere på resurscentret i Spånga. Vi får fler och fler frågor om var och när man kan köpa refokläderna. Så vi lägger in en ännu högre växel och behöver fler som syr och gör saker till oss. En kollega tipsade om att det kanske finns grejer som ett resurscenter skulle kunna göra, det är ju också en form av integration.

Så jag kliver in genom dörren till resurscentret i Spånga på förmiddagen och berättar att jag söker någon som kan hjälpa mig. En tjej säger att javisst, du kan prata med mig och vi sätter oss i ett angränsande rum. Hon lyssnar när jag berättar om hur jag tänker, att det finns arbetsuppgifter inom refo som jag tror att ett resurscenter skulle kunna göra och det vore kul om vi provade det. Efter 14 minuter så är vi överens om att hon ska prata med dom som fördelar jobb och titta på www.refo.nu. Vi har en lista på grejer som skulle kunna vara en början. Okej, tänker jag, ska jag ställa frågan om hur lång tid det här kommer att ta innan jag vet? Klart jag gör, bättre att veta så man kan förhålla sig till det. Så jag frågar henne, och hon tittar på mig och svarar:

– Du, jag tycker att det är jättekul att du kommer hit, vi letar efter saker som är meningsfulla att göra för våra brukare, så jag återkommer direkt efter mötet på måndag till dig. Det här blir jättekul!

//Liselotte Norén


Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *