Symaskin Singer

Remakeporträtt Lisa Jacobson

av

Är ni nyfikna på att se vad det kan bli av det som våra insamlade klädpåsar kan innehålla? Det var vi, så vi har helt enkelt hälsat på hos en av våra remakare, Lisa Jacobson. Hon både bjuder på en förhandstitt av det som produceras vid hennes symaskin och berättar mer om sig själv.

Vill du köpa något av det Lotta har remakat kan du göra det i vår shop

Måttband remake

 7 snabba till Lisa:

Berätta lite om dig själv.

Jag jobbar som teaterskräddare i Stockholm, vid sidan av det designar jag kläder under eget namn och så gör jag en del beställningsjobb som kan vara allt från brudklänningar till burlesk scenkostym.

Eftersom det även är viktigt att ha en hobby så har jag börjat spela biljard och Xbox, längtar ständigt efter att spela trummor i Rock Band-spelen samt sjunger ibland motvilligt Edith Piaf på karaoke.

Vad gör du just nu?
Nu jobbar jag med en ny vår/sommarkollektion, något jag sett fram emot väldigt länge. Nya inslag är att det blir lite stickat samt ett par herrplagg vilket känns kul. Jag vurmar för gamla ting och försöker alltid få in en tillbakablick till gamla glansdagar i detaljerna på plaggen.

Beskriv din bästa remake.
Det här är ju första gången någonsin som jag sysslar med remake, så min bästa remake ligger fortfarande i någon av klädpåsarna som väntar på golvet hemma. Möjligen blir det bästa plagget en version av 50-talets baseballjacka som jag tror kommer bli riktigt bra, den snickras ihop av jeans och yllebyxor. Eller så blir det retrobikinin som jag hoppas kunna trolla fram ur ett par rostfärgade spandextights.

Vad tycker du är roligast med att återbruka och återanvända?
Överlag känns det ju mer och mer viktigt och självklart att återbruka och ta tillvara på så mycket som möjligt i sin närhet och minska sin egen del i slit-och-släng-samhället, rent praktiskt gillar jag utmaningen i att man får kompromissa och anpassa sina idéer utefter vad man har tillgång till istället för att köpa nytt material. Det triggar igång problemlösarhjärnan och oftast blir resultatet bättre när man måste jobba kring ett hinder. Jag som tidigare ogillat att blanda material, mönster och färger känner nu att det här med remake kan vara min nya grej. Det är ju bra att ha en ’grej’.

Jag tror att väldigt många av oss gillar att skapa och pyssla men kanske känner att man saknar idéer, kunskap och framförallt tålamod att ta sig tid att testa, man vill ha ett snabbt och perfekt resultat direkt. Med lite mer konkreta och tillgängliga tips på olika typer av remake så tror jag att fler blir intresserade av att prova själva. Och har man ingen symaskin hemma så känner man troligtvis någon som man kan hälsa på och sy hos, eller så hittar man en robust gammal Singermaskin på second hand för en dryg hunka.

Vad skulle du bli mest glad över att hitta i våra påsar?
Snygga knappar och tyger som är svåra att få tag i, som fina gamla spetsar och plisserade kjolar. Det vore kul om en del 40-50-60-talsplagg fick remake-möjligheter istället för att rakt av gå till second hand-butiker.

Vilket är ditt framtida dröm-remake-projekt?
Det skulle vara spännande att göra lite mer utflippade kläder på ett visst tema i något sammanhang som inte är vardags- eller festmode. Kanske teaterkostym av enbart återvunnet material, då kan man integrera rekvisitan i det hela också.

Vem är din drömkund, vem skulle du helst se bära något av dina alster?
Jag har ingen drömkund i form av en specifik person, jag skulle bli glad av att råka se någon på stan som har på sig nåt jag har gjort. Att lyckas göra någons absoluta favoritplagg vore väldigt fint.

Mer om och av Lisa hittar du här på facebook eller på tmblr.

Mönsterkonstruktion

 

Mönster och remake av klänning

Ny klänning av återbruk

Kjol och blus remakeKlanningsliv

Symaskin pressarfot

Symaskin Singer


Kommentarer

3 svar till ”Remakeporträtt Lisa Jacobson”

  1. […] för refo så kompletterade jag Almedalsgarderoben med två stycken skjortor signerade Lisa Jacobsson. Jag har varit en supporter av refo sedan i vintras och är själv samhällsentreprenör med ett […]

  2. […] Lisa Jacobson var hemma över helgen från sitt teaterskräddarvikariat i Vadstena passade hon på att ta med […]

  3. […] skulle få nytt liv. Av ministerklänningen som vi länge kallade den  har en av våra remakare, Lisa Jacobson, gjort en jättefin rygga! Den är lagom stor till Ipaden i stan eller lite mackor och termosen […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *