Sju år och vi behövs fortfarande

av

Sju år är ganska fantastiskt och det är precis så det känns när LinkedIn påminner mig om att vi har jubileum.

För sju är sedan startade refo och still going strong. Vem hade väl kunnat tro det när vi satt i köket och skissade på hur ett flöde av kläder skulle kunna bli designade produkter. Startskottet var egentligen ett draknäste där unga uppfinnare från Järva skulle pitcha sina idéer för att lösa vardagsproblem!

I början var det en pantomat

Vi jobbar med pitchen

Dani var en av dem och ville göra en pantomat för kläder. Men det som verkligen fastnade hos mig var när han sa ”det finns barn i min trappuppgång som inte har bra kläder så de kan gå i skolan”. Kan vi göra pantomaten så det kommer in kläder till alla?

Prova istället för att snacka

Därifrån blev det ett ungdomsprojekt med stöd av Vinnova och istället för att göra en kartläggning så byggde vi refo. Samlande in kläder, hittade designers, gjorde webshop och satta upp sociala mediekanaler. Samtidigt så utbildade vi ungdomarna i allt som behövdes för att kunna bygga systemet som refo är. För det är så mycket mer än våra snygga produkter gjorda av återvunnet material. Kolla en gammal film här!

Sju svåra år?

I bibeln pratar man ju om de sju svåra åren. Svårt har det varit och är fortfarande. Att hitta bra material, tillräckligt mycket i rätt tid, hitta kunder, harmonisera Green Gapet där många säger att de är för hållbarhet men ändå kanske inte omsätter det i praktiken.

Eller sju värdefulla?

I andra vågskålen är alla möten med dig som gillar klimatsmarta lösningar, alla fantastiskt skickliga hantverkare vi får träffa och jobba med, de jobb vi har skapat där jobb behövs, barn och vuxna vi har klätt på med kläder som vi fått och företag som växer runt oss på ett hållbart sätt! Så värdet är högt och allt vi har lärt oss är speciellt! Produkterna är en sak och när en jobbar med oss så kommer samhällsutveckling och entreprenörskap på ett hållbart sätt med på köpet.

Kunskap är en viktig del!

Frågan är snarare vem vi kan dela erfarenheterna med? Vi är en del av den cirkulära ekonomin och där ingår även att dela kunskap, erfarenheter och kontakter. Snabbare in i att göra, testa och utvecklas tillsammans.

Skrattet är superkraften

Dessutom är det roligare. Skrattet tillsammans är det som får oss att jobba vidare. Skrattet när vi känner igen oss i att vi vet att det här kommer att krångla eller när vi har fått en stororder eller en bra idé. Eller som en ny partner sa idag ” Tack för idag, jag fick påfyllning i energidepåerna”. Ensam är inte stark, det är tillsammans vi gör stordåd, och ja vi behövs!

Så vi kör väl sju nya år tänker jag?

//Liselotte Norén

 

PS Det är i år alla smarta julklappar är återvunna eller hur? Finns i webshopen såklart.


Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *