#whitemonday och lite bakom kulissen

Heja Henning Gillberg från Repamera som tänkte till så bra när han skapade #whitemonday som en motrörelse till Black Fridays köphysteri. När vi pratade om det förra sommaren så var grundtanken att göra hållbar konsumtion och cirkulär ekonomi mer synligt och visa på alla roliga saker som pågår, och samtidigt göra det lätt för fler att göra det rätt.

Då var vi kanske trettio företag och organisationer som var med. Men i år. Wow, det har bara exploderat och mycket av det har Alexandra Davidsson från Medveten Konsumtion både fått känna på och varit en stor del i. Alla våra frågor, alla våra synpunkter och vår, i vissa stycken, totala oförmåga att läsa innantill har de två lyckats hantera. Tusen tack säger jag!

En ganska lätt sak hade vi att få ihop

En sak, hade vi alla deltagare som uppgift efter det att vi hade satt ihop vårt erbjudande. Dvs hur vi skulle kunna erbjuda något som inte är nyproducerat för shoppingsugna. Läs mer om hur vi tänkte kring erbjudandet här och använd koden whitemonday i våra webbshopar så får du ett greenhack på köpet.

Utöver detta var den uppgiften vi hade, att ta en bild på oss i vita kläder och med #whitemonday och sen lägga ut den i alla webbkanaler som vi har. En sak…….

Ganska lätt tänker jag när jag får mailet om bilden. Men sen börjas det, ta en bild i november? Det finns ju inget ljus. Så vi väntar på solen. Och väntar, och väntar och väntar…….Sen är det liksom bara att göra.

Nästa grej är ju att vi i refo faktiskt inte har jättelätt att vara på plats samtidigt. Från Gävle, Värmland och Eskilstuna och pluggar, jobbar natt, vabbar och har implementation av ett hållbarhetsprojekt just nu. Så vad göra för att lösa uppgiften?

Ta gärna en bild som speglar verksamheten

Spegla verksamheten, den som är både en designverkstad för snyggt återbruk, ett integrationsprojekt och skapar lokala jobb på ett hållbart sätt? Bästa sättet är ju att fråga, så jag frågade i vår egen grupp. Hur ska detta lösas?

Ganska snart hade Kerstin Kallin som vabbade en idén som Anna, jag och Nash provade på kontoret. Solen tittar fram typ 15 minuter och vi sitter som krokiga x på trottoarkanten och försöker fota. En dam med cykel kommer förbi precis när vi bryter ihop av skratt för det blir så knasigt. Hon frågar lite snällt ” ska jag ta bilden, det blir nog enklare?”. Ja så mycket enklare med lite hjälp såklart.

Så här har ni den – bilden

Så här blev den, våra armar, alla lite olika,

formar återvinningstecknet,

på oss har vi våra armband med de texter vi gillar för dagen. Jag har TANT, Nash GLAD och Anna har KAMP.

Solen skiner och vi får den hjälp vi behöver, för tillsammans kan vi så mycket mer!

//Liselotte Norén

Länk till den officiella pressreleasen om whitemonday med bland annat mitt citat som är ” Cirkulär ekonomi är precis som bra entreprenörskap – det handlar egentligen om att göra mer av mindre, säger Liselotte Norén, grundare av refo.


Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *