Årets Almedalssmycke till Heike

Vi funderade länge i år på hur vi skulle göra med traditionen kring Heike Erkers Almedalsstatement. Hon brukar i god tid komma över till oss för att diskutera vad årets grej skulle kunna vara. Knapphalsband, två gotländska strandfynd i en silverkedja eller en snygg väska har det varit tidigare år. Å ena sidan är det en rolig och en bra sak att hon väljer att göra en walk the talk genom att bära en produkt från oss. Där integration, jobb och återbruk manifesteras genom den. Å andra sidan så har hon nu efter några år flera fina produkter som skulle kunna användas igen. Vi vill ju egentligen inte uppmuntra till onödig konsumtion.

Men sen pratade vi om årets upplägg som skiljer sig från vad Akademikerförbundet SSR har gjort tidigare. Inga stora debatter och paneldeltagagande utan tillsammans med Özz Nujen gör man föreställningen ”Ett öppnare Sverige”. Det gillar vi och skriver under på såklart och sen är pennan symbolisk i flera bemärkelser. Pennan är starkare än svärdet när den nyttjas rätt och numera har vi en hel digital värld att använda våra pennor i. Så årets almedalare är en pennbrosch i regnbågens alla färger skapad av Kerstin Kallin. Hur fin som helst och Heike kan återanvända den direkt vid Pride om några veckor.

För mig är ett öppnare Sverige en plats där man får vara nyfiken, prova olika lösningar och lära sig saker hela tiden. Ett Sverige där man inte duckar för de svåra frågorna som måste lösas och där vi tillsammans är smartare än som individer. För att bli det Sverige behövs mod. På alla nivåer. En bra sak är att det växer fram mötesplatser för att prata om riktiga saker och det finns många personer som redan gör bra saker. Vi ska bara bli bättre på att göra dem tillsammans. För då går det snabbare och man lär sig så mycket mera medans man håller på. Både om sig själv och om hur andra tycker och tänker. Ju mer vi förstår om varandra ju enklare är det att mötas med respekt och bygga på gemensamma saker istället för att leta efter skillnader.

Det är tid att vara modig nu och när Heike fick frågan om varför dom är i Almedalen i år när främlingsfientlighet och  rasism finns på plats så svarar hon: ”att vi ska åka dit och just göra det som behövs och krävs av oss som fackförbund. Vi ska säga ifrån, markera och stå upp för ett öppet Sverige. För om inte vi gör det vem gör det då…..Är du i Almedalen så kör dom på Kallis den 5 juli kl 14.30.

Jag tror också på att vara där alla finns för att prata hållbarhet, visa på lösningar som faktiskt funkar och försöka inspirera och ge mod att ta tag i sånt som behöver göra, fixas och utvecklas.

//Liselotte Norén

 


Kommentarer

Ett svar till ”Årets Almedalssmycke till Heike”

  1. […] broschskapelse på Heike Erkers. Färgglada pennor för det fria ordet och ett öppet Sverige. Läs min blogg om hur vi tänker här.  På några refovästar kan du se Nya Järva tryckt på ryggen tillsammans […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *