Stickgrafitti i Husby

HusbyGår det att förvandla en bild av en förort?

Vad tänker du på när du hör Husby?

Brinnande bilar, upplopp, stenkastning på poliser och ambulanspersonal som inte kan göra sitt jobb……Husby är så mycket mer än det. Fantastiska människor som går till jobbet varje dag precis som du och jag.

Under vintern har vi varit med i flera workshops i Husby eftersom det är dags att modernisera Husby Centrum. Svenska Bostäders Helen Larsson ville se om det fanns flera olika sätt att tänka flöden och strömmar av personer och bjöd in kvinnor som på olika sätt finns i området. Dels som boende, företagare, arbetande och mammor och dels som intresserade av att se om feministisk stadsplanering ger en mer mångfacetterad bild av behoven i centrum.

Jag erkänner gärna att jag gick till första mötet med viss tvekan, feministisk stadsplanering, vad är det ens tänkte jag? Efter första mötet och med en ganska omfattande bakgrundskoll så tror jag verkligen på att använda flödestänket på ett mer aktivt sätt. Det händer mycket när man samlar kloka personer i ett rum och tittar gemensamt på hur man skulle kunna lösa ett problem. Om man kallar det feministisk stadsplanering eller om det är sunt förnuft med en demokratisk process för boendeinflytande och en del leantänk spelar egentligen ingen roll för mig. Det viktiga är att ta vara på historierna och utvecklas genom det.

Som ett led i att fortsätta arbetet kommer man under sommaren att arbeta med ett stickprojekt för att se hur bilden av Husby kan och kommer att förändras genom det. Vi är stolta över att vara en del i konstprojektet ”Stickning för Husby, eller stickgrafitti, både genomRefo_container inne att aktivt delta på plats och att bidra med garn som vi har fått in. Har du garn som bara ligger så lämna det gärna till oss. Vi börjar snart med stickcafé vid containern på Hötorgsterrassen.

Kom du också, varje dag mellan 14-16 i Husby Centrum och vi börjar med #DIT, som är Do It Together. Något som vi lärde oss i Dresdens Rosenwerk, ett fantastiskt Makerspace som vi besökte tillsammans med ARTS-projektet.

//Liselotte Norén

 


Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *