Anna Björkman

Remakeporträtt av Anna Björkman

Vi har nu glädjen att presentera vår remakare Anna Björkman som gör smycken av i princip vilket material som helst. En sakletare med stor fantasi och kreativitet. Vi på refo är glada att hon gör smycken åt oss så att gamla saker få nytt liv.

Vill du köpa något av det Anna har remakat kan du göra det i vår shop

Anna Björkman
Anna Björkman

Berätta lite om dig själv:
Jag är en Växjöfödd sakletare som älskar smycken och menar att allt som glittar är guld värt, även mycket av det som inte glittar. Jag har jobbat en hel del i silver men alltmer övergått till återbruk. Testade att ha eget företag men lade ner förra året, brann nog helt enkelt inte tillräckligt mycket för att sälja smycken på det sättet. Refo känns som ett perfekt sammanhang för mig eftersom mina alster nu kan göra samhällsnytta.

Vad gör du just nu:
Jobbar heltid med digitalisering av arkivmaterial för ArkivDigital. Funderar fortfarande på vad jag ska bli när jag blir stor, men metallinriktad utbildning på Nyckelviksskolan, kandidatexamen med inriktning Etnologi på Södertörns högskola samt praktik med inslag av återbruk hos Föreningen Livstycket har ändå lett till en viss klarhet. Jag börjar komma fram till att drömjobbet består av: jobba med människor + kreativt arbete + remake = samhällsförbättring.

Beskriv din bästa remake:
Tja.. en gammal favorit är ett kraghalsband avburkringar och SL-kort (när de fortfarande var gjorda av papper) som gjordes till nåt arbetsprov. Men annars är det kanske mina egengjorda silver-örhänge-krokar som jag använt mycket till remake, det är en enkel idé men flexibel eftersom man kan byta ut hänget efter behag. Jag gillar att blanda ”högt” och ”lågt” när det kommer till material, exempelvis kapsyl på silverkrok. Jag vill gärna höja nostalgi- fantasi- och glädjevärdet till ädelmetallvärdets statusnivå.

Vad tycker är roligast med att återbruka och återanvända?
Att man får ge nytt liv åt tillsynes förbrukade material och att folk ofta blir så glada av remakade produkter och dess nostalgiska värde. Gillar även att det får fantasin att flöda istället för prestationsångesten, som ofta när jag ska börja på något helt från grunden. Med remake utgår man ju ofta från något som redan är ”klart” och man måste ta hänsyn till vissa saker, tex att det redan har vissa färger eller att man bara har en viss mängd av materalet.

Vad skulle du bli mest glad över att hitta i refos påsar?
Svårt att förutspå, men ofta är det lite märkliga och ruffiga material jag faller för. Cykelslang är en ny favorit eftersom man kan jobba med det på så många olika sätt. Jag vet nog först när jag ser det för fingrarna får plötslig abstinens och vill börja jobba!

Vilket är ditt framtida dröm-remake-projekt?
I nuläget kommer det kreativa vid sidan av heltidsjobb, vilket är lite trist. Därför vore det ultimat att kunna ägna en lite längre period helt och hållet åt ett koncept eller projekt och kunna ”grotta in sig” mer i materialen och göra mer avancerade och tidskrävande smycken. Det mer långsiktiga dröm-remake-projektet är som sagt dock att hitta en mer kreativ huvudsyssla.

Vem är din drömkund, vem skulle du helst se bära något av dina alster?
Egentligen vem som helst som blir lite gladare i själen av dem, det är det viktigaste! Men det klart att det också skulle vara kul om någon offentlig person som jag själv inspireras av skulle falla för mina alster. Just nu är jag tex lite besatt av Silvana Imam.

IMG_6350IMG_6340IMG_6332


Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *