#refojobb, historien bakom

av

refojobb cÄr du med i kampanjen #refojobb?

Köpt en plats för att visa att du är med oss eller kanske ett armband av @spirande i Almedalen?

Det är sommarlov för alla ungar just nu, en del har sommarjobb och andra inte…..för några är det självvalt, för andra inte….

#refojobbI refo har vi jobb som passar utmärkt som sommarjobb. T ex flytta lager, sortera det som kommit in, räkna det som är kvar, uppdatera texter, skriva ut saker, planera event, tillverka enklare saker. Allt som görs blir en hjälp för oss och ett meningsfullt jobb under sommaren för någon annan. Dessutom en rad i det cv som man har. Vi har folk som kan, som vill dela med sig av sin kunskap, vi har arbetsuppgifter och vi har material som man kan använda för att ge några ett meningsfullt sommarjobb hos oss. Det kallar vi kampanjen #refojobb.

Vi har två saker som ingår i kampanjen. Dels kan man sponsra en del i ett sommarjobb och vi använder webben för att tala om att du gör det. Det går till så här.  Dels har vi valt att skapa en fysisk sak som visar att man vill vara med och GÖRA skillnad – vårt refoarmband. Den som gör det får betalt och överskottet går till att skapa fler jobb. Grovt räknat så är försäljningen av tre armband en ny timmes jobb för någon. Just nu säljer vi dem för att kunna ha fler som jobbar och får betalt under Kulturfestivalen i Stockholm där vi är med den 14 augusti.

Armbandet är gjort av t-shirtremsor med en pärla av en återvunnen burk. Så här började det…..Under våren har Kerstin Kallin 10450147_888438164505209_7238006620353077185_n[1]tillsammans med några andra kreativa personer funderat över olika sätt att skapa ett armband som både skapar jobb när man gör det, ger ett överskott som kan användas till fler jobb, som är snyggt, som är gjort av återbrukat material och som signalerade refo eller kanske tom refocus? som är det långa namnet för refo.

Efter många idévändor fanns några prototyper som lämnades till våra testpersoner. Hiss, diss och synpunkter är det som driver utvecklingen framåt. Någon hade gjort sig illa på kanten av pärlan, en hade tappat armbandet nästan direkt, pärlan blev platt och gick av pga stansningen av bokstäverna REFO och någon hade givit bort sitt för det var snyggt! Alla värdefulla synpunkter för att göra bättre!

Hem till verkstaden igen, vass kant fixades med nagellack, en bättre knut togs fram av ingenjören som också varit scout och nya testpersoner fick säga sitt. Fast nu tog alla moment för lång tid…..vi bestämde oss för att göra två olika varianter som kunde prissättas olika, en enklare och en mer arbetad.

10446361_888426371173055_6637626798649578770_n[1]Den enklare består av t-shirtremsor i olika färger och en pärla av burkar. Pantburkar finns det ju redan system för, vilket är en fråga vi också har brottats med. Vi tänker såhär, det är viktigt med igenkänning, att man direkt känner igen det vi försöker göra, dvs hållbarhetstanken och kretsloppstänket.  Så nu letar vi burkar som inte kommer in i pantsystemet och använder dom….Har du tips på ställen där det finns så tar vi gärna dom och skapar ett eget litet återvinningssystem för dom.

Den mer arbetade är ett flätat armband med en pärla som är stämplad REFO och lackad i kanten med grönt nagellack. Bara för att det är snyggt, det vassa har vi åtgärdat genom att skära kanten på ett annat sätt.

Så nu finns ett armband för 100 kr och ett för 300 kr att köpa i shopen så att det passar alla tycken och smak. Dessutom säljs armbanden på Stockholms Stadsmissions popupbutik i Sickla, av Nina Wahlin på språng, av Basedrobe av mig som alltid har en låda med mig och snart av några av våra sommarjobbare.10530702_888431397839219_5432845747448361051_n[1]

Köp, dela, gilla så gör du skillnad tillsammans med oss!

//Liselotte Norén


Kommentarer

Ett svar till ”#refojobb, historien bakom”

  1. […] ← Föregående […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *