Det närmar sig

av

Istället för ofta blir det ett långt blogginlägg idag…..du som inte orkar läsa hela kan bläddra ner till punktlistan längst ned och fundera på vad du tycker att vi har gjort bäst!

Nu under maj så närmar sig datumet för att göra en sammanfattning av allt arbete som vi har gjort i den första delen av refo. För er som varit med från början så vet ni att vi har varit ett projekt som skulle vara en förstudie för att se att vår refo-tanke är bärkraftig.

Vårt mål var att se hur en affärsmodell skulle kunna se ut och vilka aktiviteter som behöver göras för att ta sig dit. Eftersom David Bauman och jag är entreprenörer uti fingerspetsarna blev det ganska svårt att göra en klassisk förstudie, dvs en skrivbordsprodukt, med en massa möten och en rapport. Vi har gjort en förstudie på riktigt! Dvs irl.

Vi gjort allt i praktiken, dvs provat allt, som vi kunde se ryms inom refo s mål, dvs hållbarhet, integration och fler jobb. Detta är en metod som kan användas av andra för att göra världen lite bättre på olika sätt. Vi har lärt oss massor om både hur man kan göra och vad man ska undvika:) Vi kommer gärna ut till dig och berättar vad vi har hittat!

Så hur tänker vi nu? Vi ser att tanken funkar jättebra, att vi har hunnit massor av allt det vi ville prova och att vi fortsätter……go refo go!

insamling_500För er som är listbitare så kommer längre ner ett urval av de olika saker som vi just nu jobbar med att dokumentera och metodifiera, samtidigt som vi gör allt vad vi kan för att lära oss ”myndighetska”, dvs det språk som myndigheter, innovationssystem och organisationer använder för att se vilka pengar som finns att söka och bidra med.

Ärligt talat så finns här en stor förbättringspotential……Jag uppfattar mig som genomsnittligt begåvad, har träffat många olika sorters människor och jobbar med kommunikation i olika former. Hur kan det vara så svårt för mig att uttrycka mig på ett sätt så att jag och refo passar in hos de tjänstemän som handlägger dessa ärenden och fördelar de pengar som finns i omlopp? Tänker ett steg till, om jag har problem så finns det fler entreprenörer som har det, hur många fantastiska idéer och projekt kommer man att missa då? Annie Lööf här finns jobb att göra!

En av kommentarerna i dialogen med en myndighet i förra veckan var att ” nja, ni har redan fått så mycket publicitet så jag tror inte att vi kommer att kunna hjälpa er”……istället för att tänka, okej dom här är en lågt hängande frukt. Med lite hjälp till så kommer vi som myndighet att kunna peka på att vi har hjälpt dom att bli såååå framgångsrika. En del skulle kalla det att ha halva inne….

Men det kanske är mycket enklare att gå till näringslivet, för där vet jag hur det fungerar. Någon som vill sponsra en sommarjobbare hos oss? Men det är inte så det är tänkt….

Nu till listan över saker vi just nu jobbar med:

 • Utvärdera och sammanfatta de utbildningspass som vi har gjort med refo-ungdomarna, alltifrån hur man hälsar, projektmetoder, kommunikationsprofiler till marknadsföring via sociala medier.
 • Flytta webbshop till hemsidan och se till att anmälningsformuläret till vår club kan nås från hemsidan.
 • Lägga in mer i shop.refo.nu och hitta en bra prisstrategi.
 • Göra klart IT-lösningen så att du kan se vart ditt plagg har tagit vägen. Här kommer vi behöva mer hjälp….
 • Göra underlaget för presentationen för Vinnova.
 • Sätta ihop ett snyggt säljmaterial för att låta alla skolor veta att vi kan göra remakeworkshops för elever som hatar syslöjd och få dom att tycka att det är kul. Vi har provat!
 • Se till att alla historier från Kista Galleria dokumenteras så att ni kan få läsa dem.
 • Göra individuella projektplaner för remakarna som vill starta eget. Här kommer refo och remakarna att jobba tillsammans för att utvecklas och David och jag går in som coacher för att hjälpa där det behövs.
 • Ta kontakt med affärer för att kunna utveckla fler shop-in-shop-lösningar. Vet du någon som skulle vilja ha ett samarbete med oss?
 • Prata med alla remakare som har hört av sig till oss och som vi ännu inte har hunnit träffa!
 • Tvätta alla saker vi fått den senaste tiden.
 • Träffa vårt advisoryboard för att göra nästa steg i planeringen.
 • Göra en planering för hur vi ska samarbeta på enklaste sättet med Havskampen, ett ungdomsprojekt i Göteborg som kommer att samla in en miljon kronor till Ung Cancer.

 //Liselotte Norén

 

 

 


Kommentarer

Ett svar till ”Det närmar sig”

 1. […] integration och stolthet och vi har fått många att känna sig delaktiga i något som gör gott. Vår förstudie är på väg mot sitt slut. Vi har uppmärksammats och vunnit pris för det vi gjort, vilket är alldeles fantastiskt kul. […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *