Anna på Studio Skata

Här kommer en närmare presentation av Anna Björkman som arbetar under namnet refo by Studio Skata med återbruk i många olika former. Dessutom är hon den som arbetar mycket med våra olika workshops. Så kul att få veta lite mer eller hur? Köp hennes grejer här.

Jag är en allmänkreativ skattsamlare som varit mer eller mindre aktiv inom refo sedan 2015. Det är alltid tusen saker som behöver göras så det är bara till att blanda sig i på alla möjliga hörn där man är nyfiken eller känner att man kan göra en insats! Jag har vid det här laget testat lite av varje och är nu del i den lilla drivande kärnan. Förutom att designa och tillverka produkter under refo by Studio SKATA så jobbar jag med produktfotografering, uppdatering av webshoppar, försäljning på marknader/pop up-försäljning, workshops och att representera refo i större projekt och event.

Vad gör du just nu:

I januari 2018 slutade jag på mitt heltidsjobb för att våga mig på att satsa på det kreativa. Sedan dess har mitt företag Studio SKATA börjat ta form, detta med hjälp av och i takt med att vi har jobbat mer intensivt med att få refo att lyfta till nästa nivå. Utöver design och produktion av smycken har jag nu tagit mig an att sy några  produkter. Det blir små necessärer och matlådeväskor i rullgardinsväv och nu jobbar jag på att sy refo by Biggans design av yogaväska fast i reklamvepa.

Nytt för i år är också refos uppdrag /samarbete med Stockholmsmarknader, som innebär att jag, tillsammans med Nash som assistent, poppar upp och kör återbrukspyssel runtom i ett antal av Stockholms gallerior.

Berätta varför du valt att jobba tillsammans med refo:

Det finns en rad olika anledningar men kort sagt så får det mig att våga nya saker och utvecklas både privat och nu även som företagare och det känns fint att man samtidigt hjälper refo att utvecklas i gengäld. Vi är ett härligt gäng där man får jobba med andra återbruksnördar i olika åldrar och med olika perspektiv och kunskap i ryggsäcken. Och jag tror på idén om att leta nya sätt att skapa möjligheter till jobb, passa på att ge någon språkträning, ett sommarjobb eller bara del i ett positivt sammanhang, när man ändå gör saker. Inspiration om att tänka i nya banor och sammanslagna kontaktnät kan skapa magi och samhällsförbättring!

Vilket är ditt framtida dröm-remake-projekt?

Listan är alltid lång men två av de lite större ligger jag faktiskt i startgroparna till att förverkliga! Det ena är att lära mig mer om möbeltapetsering, det absolut roligaste vore att sedan kunna skapa unika möbler med återbruksmaterial och udda detaljer som fokus. I förrgår tapetserade jag exempelvis en skåplucka med äldre frimärken!

Det andra är att jobba med andra cykeldelar än bara innerslangen. Jag har just fått en typ av ateljéplats i ett kreativt paradis som ligger i anslutning till en cykelverkstad som lovat att jag kan få tillgång till allt möjligt kul som de inte behöver. En begränsning gällande återbruksmaterial till smycken är att man måste nickeltesta alla metalldelar, så det blir kul att kunna bortse från detta i designprocessen av andra typer av föremål.

Vem är din drömkund, vem skulle du helst se bära något av dina alster?

Egentligen vem som helst där man ser att den nye ägaren verkligen lyser upp när de blir kära i ett par örhängen eller känner sig stärkta av ett armband med texten ”tant” eller ”ADHD”. Jag värdesätter verkligen smyckens glädjespridande och stärkande effekt i vardagen.

Men om jag får önska en offentlig drömkund så vore det att få göra ett galet smycke till någon med lite härligt vansinnig more is more-stil, såsom min nya idol Josefin Johansson.

På tal om drömkund så har mina lite mer ruffiga cykelslangsmycken under året hamnat hos sin drömdesigner! De kommer verkligen till sin rätt som accessoarer till Aspire by Chokes kläder, därför känns det så kul att han valt att använda sig av dessa under fotograferingen av två av sina senaste kollektioner och nu även säljer dem i sin butik.


Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *